ГоловнаЕкономікаБізнес

Якщо Кабмін не вирішить питання із ціною для Луганської ТЕС, в області будуть відключення електроенергії, - експерт

"Якщо рішення уряду не буде, то станція не працюватиме".

Якщо Кабмін не вирішить питання із ціною для Луганської ТЕС, в області будуть відключення електроенергії, - експерт
Фото: Макс Левин

З 1 червня Російська Федерація блокує постачання вугілля на Луганську ТЕС. Тому цього понеділка станція мусила перейти на спалювання газу, щоб забезпечити енергопостачання 1 мільйона жителів регіону.

Але ризик відключень, як і раніше, залишається, оскільки собівартість роботи на газі вища, ніж на вугіллі, тому уряд повинен ухвалити рішення про зниження ціни на газ для станції, вважає віцепрезидент Першої енергетичної асоціації України Олександр Рогозін.

"Незважаючи на те, що газ відносно дешевий, собівартість електроенергії на газі вища, ніж на вугіллі, і вища, ніж ціни на ринку електроенергії. Зрозуміло, що зараз станція намагається виконати свої зобов'язання для того, щоб не залишити півобласті без, але є питання, що робити далі", - цитує Рогозіна УНІАН.

За словами представника Першої енергетичної асоціації України, Кабмін розглядає Постанову про спеціальну ціну для Луганської ТЕС до розблокування постачань вугілля. "У кожному разі така Постанова Кабміну поліпшила б ситуацію для Луганської ТЕС. Якщо такого рішення уряду не буде, то станція не працюватиме. Але це тимчасове рішення. Краще, щоб відновили постачання вугілля", - повідомив Рогозін.

Як заявив голова Луганської обласної держадміністрації Віталій Комарницький, з 29 липня Луганська ТЕС перейшла на використання газу через відсутність запасів вугілля внаслідок введеного Росією обмеження на постачання енергоносіїв в Україну. За словами заступника голови Всеукраїнської енергетичної асоціації України Юрія Сакви, поточні ціни на електроенергію не покривають ціну на газ. Раніше держпідприємство "Оператор ринку" опублікувало граничні ціни (prices cap) на запущених із 1 липня сегментах нової моделі оптового ринку е/е - ринку "на добу вперед" і внутрісуточному ринку. Середня гранична ціна становить 1640,8 грн за МВт-год (без ПДВ). При цьому в липні НАК "Нафтогаз України" реалізовував споживачам газ за ПСО за ціною 4905,67 грн за 1 м3 (без ПДВ, також не включена плата облгазу і Укртрансгазу).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram