ГоловнаЕкономікаБізнес

Адвокат "Дарниці" заявив про відмінність судових справ "Корвалол-Здоров'я" і "Корвалол-Дарниця"

Спроби подати позови як ідентичні Мамуня оцінює як тиск на суд.

Адвокат "Дарниці" заявив про відмінність судових справ "Корвалол-Здоров'я" і "Корвалол-Дарниця"
Фото: facebook.com/AequoLawFirm

Судовий позов, яким АТ "Фармак" домоглося скасування держреєстрації лікарського засобу "Корвалол-Здоров'я", не можна розглядати як прецедент для судового розгляду з приводу препарату "Корвалол-Дарниця".

Таке роз'яснення дав партнер юридичної компанії AEQUO Олександр Мамуня, який представляє інтереси ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", передає "Деловая столица".

"В основу позовів "Фармаку" покладено різні об'єкти інтелектуальної власності. У справі проти "Здоров'я" - знак "Корвалол", одне слово. Це важливо, тому що справу проти "Дарниці" щодо цьому знака "Фармак" програв ще 2011 року в усіх інстанціях. І ніхто зараз не має можливості відновити той спір. Тепер вони почали новий спір з використанням нового знака - "Корвалол Corvalolum", - сказав юрист.

Він підкреслив, що підтвердити добре відомий статус позначення "Корвалол Corvalolum" зараз неможливо, оскільки це позначення не внесено до відповідного державного реєстру.

Спроби представників "Фармаку" подати судові позови як ідентичні Мамуня оцінює як тиск на суд.

"Це створення інформаційної завіси, вигідної для "Фармаку", яка нічого спільного з правдою не має", - заявив адвокат.

Як повідомляли, 3 липня Касаційний суд у складі Верховного Суду залишив чинним судове рішення про скасування держреєстрації лікарського засобу "Корвалол-Здоров'я" і заборонив ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я" (Харків) використовувати це позначення.

Для компанії "Здоров'я" це вже другий судовий програш цього року. У березні Верховний Суд за позовом "Дарниці" заборонив харківській компанії виробляти препарат "Цитрамон-Здоров'я". Позивач стверджував, що відповідач використовував репутацію ліків "Цитрамон-Дарниця" як трамплін для своєї маркетингової стратегії, зокрема копіював зовнішній вигляд і біло-зелену колірну гаму.

"Фармак" прагне скасувати реєстрацію препарату "Корвалол-Дарниця", вважаючи себе єдиним законним правовласником торгового знака "Корвалол Corvalolum". Апеляційна палата Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) визнала позначення "Корвалол Corvalolum" добре відомим стосовно "Фармаку". У 2018 році Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою "Дарниці" скасував це рішення. 25 червня 2019 року Велика палата Верховного Суду, зі свого боку, скерувала справу на повторний розгляд до суду першої інстанції. ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я" зареєстрована 2001 року. За даними Міністерства юстиції, її кінцевим бенефіціаром є громадянин Польщі Леонід Огородніков.

АТ "Фармак" засноване 1925 року. Є однією з найбільших фармкомпаній України. У 2018 році компанія збільшила чистий прибуток на 25,16% - до 1,05 млрд грн.

Фармацевтична компанія "Дарниця" - лідер з реалізації лікарських засобів у натуральному вираженні з 1998 року. Чистий дохід компанії від реалізації продукції у 2018 році зріс на 18,7%, до 3,002 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram