ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк за день скупив на міжбанку $170 мільйонів

Зміцнення гривні дає змогу поповнювати валютні резерви.

Нацбанк за день скупив на міжбанку $170 мільйонів
Фото: flick/НБУ

Національний банк України в середу, 31 липня, купив на міжбанківському валютному ринку близько $170 млн, від початку липня - понад $1 млрд.

Про це розповів Інтерфаксу-Україна директор департаменту відкритих ринків центробанку Сергій Пономаренко.

Коментуючи зміцнення гривні, він сказав, що НБУ буде згладжувати різкі курсові коливання, але не перешкоджатиме ринковим трендам. "В Україні - змінний, а не фіксований курс гривні. У нас немає такої тактики, щоб захищати якусь цифру, припустимо, не дати гривні зміцнитися більше як 25 грн/$1 або не дати гривні ослабнути більше як 30 грн/$1. Тобто у цьому і є суть політики змінного курсу, він змінюється під впливом попиту та пропозиції", - сказав він.

Як зазначив Пономаренко, під час проведення операцій на міжбанківському валютному ринку НБУ продовжує дотримуватися стратегії валютних інтервенцій на 2016-2020 роки, які не впливають на напрям руху курсу гривні, визначений фундаментальними економічними факторами.

За його словами, курс гривні зміцнюється під впливом ринкових факторів. Передусім, це зростання інтересу нерезидентів до гривневих ОВДП, сприятлива ситуація на зовнішніх ринках для українського експорту, а також відносно низькі темпи імпорту та репатріації дивідендів. Сприятлива ситуація на валютному ринку протягом більшої частини цього року, сказав він, дає НБУ можливість поповнювати міжнародні резерви.

"Формування такої "подушки безпеки" буде важливим фактором згладжування значних курсових коливань у майбутні періоди, а також успішного проходження періоду пікових виплат за зовнішнім боргом України протягом 2019-2021 років", - зазначив Пономаренко.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram