ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ використовував недостовірні дані в розслідуванні щодо азоту Ostchem, - Group DF

Комітет завтра розгляне справу проти компаній Фірташа.

АМКУ використовував недостовірні дані в розслідуванні щодо азоту Ostchem, - Group DF

Попередні висновки Антимонопольного комітету України (АМКУ) щодо активів азотної хімії побудовано на недостовірних даних, заявляє Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.

"30 липня АМКУ без слухань, без урахування зауважень зацікавлених сторін і експертних висновків анонсував попередні висновки з розслідування відносно підприємств Group DF і фактично подав їх як остаточні. Ми вважаємо опубліковані АМКУ висновки помилковими, передчасними й упередженими", - цитує Інтерфакс-Україна оприлюднену в середу заяву групи.

Як наголошують у Group DF, продаж газу здійснювався за ціною його первісної закупівлі, при цьому його ціна була на 25-50% нижчою від рекомендованих НКРЕП цін.

"Зупинка виробництва добрив у березні 2017 року сталась через припинення подачі газу газотранспортними підприємствами в березні 2017 року. Формальною причиною зупинки стала наявність незначної поточної заборгованості за транспортування", - пояснюють у групі.

За її інформацією, отриману компаніями групи в 2017 році передоплату в розмірі 1,7 млрд грн було спрямовано на закупівлю сировини, виплату податків, оплату енергоносіїв, а також на погашення заборгованості із заробітної плати. У момент припинення подачі газу підприємства готувалися до нового виробничого циклу.

"У результаті припинення подачі газу були зірвані плани з випуску понад 800 тис. тонн азотних добрив у період весняного сезону 2017 року. І цей обсяг був заміщений імпортом з РФ за монопольно високими цінами", - зазначили в Group DF, при цьому вказавши: у період із січня по травень 2017 року група вживала заходів щодо відновлення виробництва.

У Group DF також заявили, що її підприємства на 80% погасили заборгованість за отриманими в 2016-2017 рр. предоплатами.

"Group DF розцінює дії комітету як спробу адміністративного перерозподілу власності і порушення корпоративних прав групи", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, АМКУ 1 серпня 2019 року планує розглянути справу про зловживання монопольним становищем ПАО "Азот", ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", ПАТ "Рівнеазот" і ТОВ "НФ Трейдінг Україна" на ринку первинної реалізації мінеральних азотних добрив.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram