ГоловнаЕкономікаБізнес

Санкції Кабміну щодо російських товарів дали поштовх українським хімічним підприємствам, - аналітика

Нове ембарго набуло чинності з 1 липня.

Санкції Кабміну щодо російських товарів дали поштовх українським хімічним підприємствам, - аналітика
Фото: rbc.ua

15 травня український уряд вирішив суттєво розширити перелік заборонених до ввезення товарів з Російської Федерації. Ембарго, яке набуло чинності 1 липня 2019 року, поширюється на великий перелік товарів, серед яких мінеральні добрива (азотні, калійні та фосфорні), а також добрива з вмістом двох або трьох поживних елементів - так звані "складні добрива".

Про це повідомляє "Цензор" у статті "Ринок мінеральних добрив: чи є життя без росіян".

"Раніше держава в особі Кабміну і РНБО вводила загороджувальні заходи в основному у відповідь на експансію російських азотних добрив на український ринок, що частково допомагало вітчизняному хімпрому зводити кінці з кінцями. Але цього разу уряд вирішив піти далі - під заборону потрапили ще й складні добрива з РФ, частка яких у загальному обсязі імпорту тільки за результатами перших чотирьох місяців поточного року склала близько 55%", - пише автор матеріалу.

Журналіст зазначає, що травневе рішення Кабміну стало, мабуть, першим серйозним і однозначним кроком, який продемонстрував готовність уряду відстоювати національний інтерес. "Виробникам же всіх видів мінеральних добрив було дано чіткий сигнал - політика подвійних стандартів, коли Кабмін балансував між інтересами російських і українських виробників, відходить у минуле. Ринок повинен вчитися жити без росіян", - пише "Цензор".

Автор матеріалу звертає увагу, що загороджувальні заходи щодо російських корпорацій були прийняті не тільки з метою підтримки вітчизняного виробництва, а й у відповідь на дії уряду Російської Федерації, розширивши в квітні цього року список санкцій українських товарів. За даними "Цензора", особливо сприятливо травневе рішення Кабміну вплинуло на роботу державного підприємства "Сумихімпром" і Дніпровського заводу мінеральних добрив (ДЗМД).

"Саме ці два підприємства є в Україні основними виробниками так званих складних добрив, потреба України в яких становить приблизно 1 млн тонн на рік", - ідеться в статті.

За даними "Цензора", українські "Сумихімпром" і ДЗМД, що відновлює виробництво, сьогодні цілком здатні зробити всю необхідну для потреб ринку продукцію - близько 70 тисяч тонн добрив на місяць. На думку автора, навіть якщо потужностей українських виробників з якоїсь причини виявиться недостатньо, то імпорт з Білорусі покриє всі потреби. Не кажучи вже про продукцію з Нідерландів і Фінляндії. 

"Незважаючи на побоювання аграріїв і зусилля російських лобістів, які постійно звинувачують Кабмін у підіграванні українським корпораціям, упродовж останнього року можна спостерігати поступовий вихід вітчизняного хімпрому з багаторічного штопора. Так, сьогодні підприємства "Черкаський азот" і Рівнеазот працюють практично на 100% своєї потужності. Вперше з початку військових дій на сході України почав нарощувати обсяги виробництва і "Сєвєродонецький азот", що працює в безпосередній близькості від лінії розмежування на Донбасі, що, своєю чергою, є не тільки важливим фактором для ринку, але й загалом для соціально-економічної ситуації в безпосередній близькості до зони ООС. Відновлює виробництво і повертає людей на робочі місця після практично повного простою в 2018 році один з флагманів вітчизняної хімічної промисловості ДніпроАзот" , - повідомляє "Цензор".

На думку автора статті, саме нинішня ситуація на азотних підприємствах України є найкращим доказом: якщо держава утримає санкції щодо російського хімпрому, або хоча б не здасть їх в односторонньому порядку, то буквально впродовж декількох місяців і виробники складних добрив "Сумихімпром", і ДЗМД повернуться до стабільної та безперебійної роботи.

Автор статті зазначає, що загороджувальні заходи, аж до повної заборони на імпорт російських добрив в Україну, в найближчі роки можуть знизити залежність українського АПК від російського впливу, і допускає повне витіснення російської продукції з українського ринку.

"Український ринок залишиться конкурентним для всіх, окрім корпорацій з РФ, і на ньому однаковою мірою зможуть відкрито конкурувати як вітчизняні виробники, так і білоруси, голландці, фіни, прибалти та інші імпортери", - йдеться в матеріалі. На думку автора, майбутній уряд навряд чи піде на одностороннє скасування санкцій щодо російських товарів, включаючи продукцію російського хімпрому.

"Поки що риторика і дії нової влади свідчать про те, що приємні подарунки Російській Федерації новий уряд України в односторонньому порядку навряд чи зробить", - підсумовує видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram