ГоловнаЕкономікаБізнес

Фармацевтичну компанію "Дарниця" оцінили більш ніж у $400 млн, - Шимків

Темпи зростання української фармацевтики втричі вищі за показники економіки загалом.

Фармацевтичну компанію "Дарниця" оцінили більш ніж у $400 млн, - Шимків
Фото: apteka.ua

Фармацевтична компанія "Дарниця", згідно з нещодавно проведеною незалежною оцінкою, коштує більш ніж $400 млн.

Про це повідомив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків в інтерв'ю виданню Liga.net.

За його словами, фармацевтика є перспективною галуззю, тому в світі ринкові мультиплікатори оцінки фармбізнесу суттєво перевищують середні мультиплікатори в інших галузях.

"Коли йдеться про покупку бізнесу, середні мультиплікатори під час оцінки генеричних компаній складають 10 EBITDA. Існують угоди з мультиплікатором 27-28. Наприклад, глобальна угода з придбання компанії Shire компанією Takeda оцінюється в $81 млрд", - сказав Шимків.

Він підкреслив, що українська фарма відповідає світовому тренду.

"Ми - частина світового ринку, що динамічно зростає і розвивається. При цьому Україна входить до списку ринків у світовій фармгалузі, найбільш швидко зростають. Темпи зростання української фармацевтики в останні роки становлять у середньому 11% на рік. Це втричі вище за показники економіки України загалом", - сказав він.

Мультиплікатори для українських фармпідприємств Шимків оцінює на рівні 8-10 залежно від портфеля компанії. При цьому він наголосив, що продуктовий портфель "Дарниці" відрізняється від багатьох конкурентів і є її перевагою.

"Якщо порівнювати з конкурентами, у нас цікава спеціалізація. У компаній-лідерів портфель в основному складається з препаратів "ніс", "горло" і "діабет". У нас фокус на "серце" (кардіопрепарати), "проблеми болю" і "нервову систему", - розповів топменеджер.

Фармацевтична компанія "Дарниця" - лідер з реалізації лікарських засобів у натуральному вираженні з 1998 року. Продуктовий портфель "Дарниці" включає близько 250 найменувань готових лікарських засобів. Продукція експортується в 16 країн світу. Чистий дохід компанії від реалізації продукції в 2018 році зріс на 18,7%, до 3,002 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram