ГоловнаЕкономікаБізнес

У британському парламенті виступили проти планового старіння техніки

"30 років тому все робили на совість. Чому ж сьогоднішні посудомийні машини ламаються через 10 років?"

У британському парламенті виступили проти планового старіння техніки
Фото: EPA/UPG

Природоохоронний комітет британського парламенту вирішив почати розслідування, що стосується електронних відходів, пише The Telegraph.

Член парламенту Мері Крей, яка ініціювала його, поскаржилася, що якщо раніше техніка створювалася так, щоб вона могла працювати довгий час, то тепер її цілеспрямовано випускають із розрахунком на деградацію.

"30 років тому все робили на совість. Якось я віддала сестрі посудомийну машину, якій було 30 років. Чому ж сьогоднішні посудомийні машини ламаються через 10 років? Просто вони створюються таким чином, щоб ламатися, оскільки це приносить прибуток виробникам. Холодильники, морозилки, чайники, телефони - усе це створює цунамі електронних відходів", - розповіла Крей.

За даними Global E-waste Monitor за 2017 рік, щороку у світі виробляється 44,7 млн тонн електричних відходів. Основна частина відпрацьованої техніки потрапляє на звалища, спалюється або просто стає мотлохом у будинках людей. На Європу та США припадає майже половина електронного сміття: комп'ютерів, смартфонів, телевізорів і великих побутових приладів.

Велика Британія в цьому плані - одна з найгірших у світі. У середньому кожен британець викидає 24,5 кг електронного сміття за рік. Для США цей показник становить 20 кг, для Австралії - 23,6 кг.

"Електронні відходи - найдинамічніший потік сміття у світі зі стабільно низьким рівнем переробки. Бренди та виробники повинні приділяти більше уваги будові продукції, зменшуючи потребу в новій сировині, роблячи її більш довговічною, такою, що ремонтується, багаторазовою та придатною для переробки", - вважає головний науковий співробітник Грінпісу Даг Парр.

Великою частиною проблеми є тенденція купувати новий смартфон, щойно виходить нова модель.

"Щороку створюються нові моделі телефонів, які лише незначно відрізняються від попередньої. Особисто я користувалася одним айфоном більше чотирьох років. Люди справедливо вимагають більш довговічних телефонів і батарей", - сказала Крей.

"Існує тенденція до оновлення комп'ютерного заліза кожні три роки, що є проблемою. І звичайно ж, оскільки ми всі починаємо їздити на електрокарах і переходити на нові транспортні засоби, нам потрібно встановити джерело кадмію, який використовується в нових батареях", - додала член парламенту.

Комітет з екологічного аудиту, який очолює Крей, вважає, якщо проблема забруднення пластиком добре відома і на неї поступово починають реагувати, на електронні відходи Велика Британія, як і раніше, заплющує очі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram