ГоловнаЕкономікаБізнес

ОПЗ відновить виробництво з 1 серпня

Підприємство отримало 240 млн кубометрів газу за давальницькою схемою.

ОПЗ відновить виробництво з 1 серпня
Фото: daily.rbc.ua

Одеський припортовий завод (ОПЗ) отримає 240 мільйонів кубометрів природного газу від компанії "Агро Газ Трейдинг" за давальницькою схемою для переробки та виробництва аміаку та карбаміду. Відповідно до угоди, підприємство отримає від АГТ 89 355 318 грн (3 484 573 дол.), пише УНН.

Дата запуску переробки сировини - 1 серпня 2019 року. Договір набув чинності 25 липня 2019 року. Відповідно до угоди, мінімальний період співпраці компаній складе 4 місяці з можливістю подальшої пролонгації за погодженням наглядовою радою ОПЗ. Щомісяця завод отримуватиме близько 60 млн куб. м газу на місяць.

"Сьогодні все, що відбувається, обумовлено ситуацією на ринку добрива. Це напевно вперше за останні три роки така хороша ситуація. Тому цю можливість не треба втрачати і дати можливість заводу працювати, а не напрацьовувати борги і втрачати людей", - прокоментував під час пресконференції укладення угоди перший заступник ПАТ "ОПЗ" Микола Щурик.

"Наша мета - успішна реалізація проекту і позитивний ефект для всіх учасників процесу. Ефективна кооперація збільшує вартість підприємства, в приватизації якого за максимальною ціною має бути зацікавлена держава. У разі прийняття рішення державою про приватизацію заводу фінансова привабливість активів ОПЗ буде збільшена. Діюче підприємство завжди коштує дорожче, ніж за таке, вартість якого дорівнює металобрухту", - додав партнер АГТ Володимир Колот.

Присутній на заході заступник голови ФДМ Євген Асташев додав, що угода сприятиме підвищенню вартості ОПЗ під час приватизації.

"Після дворічного простою оціночна вартість заводу склала 54 млн доларів. Ми сподіваємося, що запуск виробництва підніме вартість ОПЗ, і вже через два роки роботи ми збільшимо його капіталізацію. Коли цей термін завершиться, завод вийде з процесу управління і зможе бути приватизований уже за значно більшою вартістю", - сказав Асташев.

У пресслужбі ТОВ "АГТ" поінформували, що тарифи на переробку природного газу становлять 36 дол. за 1 тонну аміаку і 47 дол. за 1 тонну карбаміду.

"Ми усвідомлюємо економічний і політичний тягар, який покладено на ОПЗ, і розуміємо всю складність внутрішньодержавних взаємин між структурами, пов'язаними з ОПЗ. Тому АГТ додало до ціни продуктів додаткові 1 дол. для аміаку і 1,5 дол. для карбаміду для надання можливості ОПЗ погасити частину боргу перед "Нафтогазом", - повідомив ЗМІ генеральний директор АГТ Олександр Горбуненко.

Переробні можливості ОПЗ становлять 7900 т/міс. аміаку і 74500 т/міс. карбаміду, тому додана вартість забезпечить щомісячні боргові виплати НАК "Нафтогаз" у розмірі 119 650 дол. або 3,1 млн грн.

"Нафтогаз підтримує дії з відновлення роботи ОПЗ, які дозволять зменшити його заборгованість перед нами. Пам'ятаючи про випадки недобросовісної поведінки деяких попередніх клієнтів ОПЗ, в угоді передбачено юридичні та інші запобіжники, які будуть захищати інтереси підприємств групи і призведуть до зменшення заборгованості заводу", - сказав Андрій Фаворов, директор дивізіону інтегрованого газу НАК "Нафтогаз України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram