ГоловнаЕкономікаДержава

Кабінет міністрів спростував заяву "Укренерго" про зростання тарифів у новому енергоринку

"Укренерго апелює до некоректних показників".

Кабінет міністрів спростував заяву "Укренерго" про зростання тарифів у новому енергоринку
Фото: e.kryzhanivsky/Depositphotos

Заяви керівництва державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" про нібито зростання на 30% вартості електроенергії для промислових споживачів через запуск прозорого ринку електроенергії є некоректними. Про це йдеться в офіційній заяві Кабінету міністрів України, розміщеній на офіційному сайті, повідомляють "Українські новини".

"Як свідчать дані аналізу ситуації Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, розрахунок "Укренерго" базується на результатах торгів на Українській енергетичній біржі, коли цінова пропозиція дорівнювала ціні на електроенергію в умовах пікових навантажень - 2375 грн\мВт. Але ця пропозиція, як виявилося, була ситуативною і не була підтримана ринком. Продавець електроенергії - ПАТ "Центренерго" - знизив ціну до середньозваженої, і за перші сім днів функціонування ринку електроенергії "Центренерго" продавав електроенергію за середньозваженою ціною в 1599 грн\мВт рівним графіком. Водночас ця вартість, як показує аналіз виробничих процесів, може і далі знизитися - до 1300 грн\мВт. У компанії "Центренерго" планують знизити ціну до заявленого показника вже найближчими місяцями".

Так, йдеться в заяві, Укренерго апелює до некоректних показників. "Виходить, що розрахунки НЕК "Укренерго" щонайменше некоректні, адже апелюють до некоректних цінових показників. Більше того, сьогодні, коли ринок електроенергії функціонує лише два тижні, говорити про зростання ціни в принципі недоречно, адже не набули чинності низка інших супутніх ринковим процесам чинників - наприклад, ціна на балансуючому ринку або місячний баланс. Робити будь-які цінові оцінки можна тільки після мінімум місяця роботи ринку", - пише Урядовий портал.

Як повідомляли ЗМІ, вчора виконувач обов'язків директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що середньозважена ціна на електричну енергію для промисловості зросла на 29,22%, або на 472 гривні/МВт-год. до 2090 гривень/МВт-год після запуску нової моделі ринку.

Нагадаємо, сьогодні торги на ринку "на добу вперед" завершилися середньозваженою ціною в 1149 грн/кВт-год, що майже на 30% нижче від вчорашніх торгів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram