ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна на електроенергію на новому ринку впала майже на 30%

ДП "Оператор ринку" прогнозує зниження цін до кінця цього місяця.

Ціна на електроенергію на новому ринку впала майже на 30%
Фото: www.dtek.com

На торгах на ринку "на добу вперед" 12 липня ціна електроенергії в об'єднаній енергосистемі впала майже на 30%, порівняно з попереднім днем торгів, і становила 1149.843 грн / МВт.р. Про це заявив директор ДП "Оператор ринку" Володимир Євдокимов.

"Зараз видно, як відбувається конкуренція. Це говорить про те, що ринок. І я не думаю, тенденція буде зберігатися. Можливо, не таке стрімке зниження, як сьогодні, адже причина сьогоднішнього падіння - вихідні або свята, коли, зазвичай, обсяги споживання падають. Відповідно, подається менше заявок, тож у системі профіцит. Коли в системі профіцит, то тариф падає. Тут вже дійсно спрацьовує конкуренція", - зазначив він.

За словами Голови ДП "Оператор ринку", тенденція до зниження ціни зберігатиметься до кінця місяця.

"Це, я думаю, істотно вплине на кінцеву ціну для споживача, насамперед для промисловості. У нас тенденція щодня йде на зменшення ціни, нехай на 0,5%, але все одно тенденція йде на зниження. А це говорить про що? Це говорить про те, що ціна буде падати", - наголосив Володимир Євдокимов.

Нагадаємо, 1 липня в Україні було запущено новий ринок електроенергії, що працює на сучасній конкурентній європейській моделі.

Головними вигодонабувачами від впровадження нового ринку електроенергії виявилися державні компанії. Незважаючи на покладені на держкомпанію НАЕК "Енергоатом" функції ПСО, компанія підняла середні ціни до 0,70 грн/кВт-год. Ціна продукції іншої великої державної компанії "Укргідроенерго" - зросла на ринку на 47% - з 0,7 до 1,1 грн/кВт-год. Тариф теплової генерації в ринку знизився на 12%, до рівня тарифу липня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram