ГоловнаЕкономікаДержава

В АМКУ назвали переваги нових правил держдопомоги

Державна допомога - це будь-яке пряме або непряме фінансування коштом державного бюджету.

В АМКУ назвали переваги нових правил держдопомоги
Фото: Макс Левин

В Антимонопольному комітеті назвали переваги нових правил державної допомоги, які набули чинності 2017 року відповідно до Закону "Про державну допомогу суб'єктам господарювання". Про це на інтернет-конференції в Інституті Горшеніна розповіла держуповноважений АМКУ Анна Артеменко.

"Державна допомога - це будь-яке пряме або непряме фінансування за рахунок коштів державного бюджету: гранти, субсидії, дотації, - що надає перевагу і впливає на конкуренцію. Це і недоотримання ресурсів державою: податкові пільги, продаж державного або комунального майна за цінами, що нижчі від ринкових", - пояснила вона.

Засади цих правил у тому, що будь-яка державна допомога перед затвердженням повинна пройти оцінку уповноваженого органу, яким є АМКУ.

Вона вважає, що наслідком впровадження правил державної допомоги повинен стати перехід від неефективної системи підтримки суб'єктів господарювання до інвестування держави в розвиток, інновації, підтримку МСБ і в регіональний розвиток.

Артеменко бачить такі переваги правил держдопомоги:

1. Суспільна користь і ціль.

"Одним з нововведень цих правил є те, що держдопомога повинна мати суспільно-корисну ціль. Це може бути чи регіональний розвиток, чи технічний прогрес, підтримка МСБ. Це може бути корисна мета у вигляді охорони довкілля".

2. Мінімізація використання державних ресурсів.

"Одним з ключових принципів є пропорційність: держава повинна виділити рівно стільки, скільки необхідно для задоволення поставленої мети".

3. Прозорість.

"Створення реєстру і, по суті, інвентаризація всіх схем державної допомоги, які надавалися і на сьогодні діють, - одна з ключових цілей впровадження цієї системи. Ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому будь-який платник податків, журналіст, аналітик отримає можливість самостійно відкрити реєстр і без зусиль зробити добірку цікавої йому тематики".

4. Стимуляційний ефект

"Держдопомога повинна стимулювати і змінювати поведінку суб'єкта господарювання, який є бенефіціаром допомоги, заохочуючи його до відкриття нових видів діяльності, впровадження вищих стандартів".

5. Конкурентний нейтралітет

"Держава повинна надавати рівний доступ усім суб'єктам господарювання, незалежно від форми власності".

Крім того, Артеменко підкреслила, що питання контролю державної допомоги є вимогою Європейського Союзу в рамках Угоди про асоціацію України та ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram