ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укроборонпром" і китайці хочуть отримати спільний контроль над заводом "Мотор Січ"

Угода перебуває на узгодженні Антимонопольного комітету.

"Укроборонпром" і китайці хочуть отримати спільний контроль над заводом "Мотор Січ"
Фото: Економічна правда

Державний концерн "Укроборонпром" і віргінська Skyrizon Aircraft Holdings Limited, пов'язана з Китаєм, хочуть отримати спільний контроль над запорізьким заводом "Мотор Січ".

Про це йдеться в повідомленні АМКУ, який відкрив справу про концентрацію.

У рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій "Мотор Січі", планує отримати контроль на понад 50% інших офшорних акціонерів українського підприємства: Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99% акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

АМКУ повинен перевірити, як ця угода вплине на ринки двигунів для літаків і вертольотів і комплектуючих до них, на технічне обслуговування і ремонт авіаційних двигунів і промислових газотурбінних приводів.

Видання "Наші гроші" вказує, що акціонерами "Мотор Січі" є також громадянин Китаю Ван Сіньлі (5,01%), "Твінстар холдингс С.А." (Беліз, 6,23%), Business House Helena, ag (Панама), ПАТ "Торговий дім Олена" (Україна, 9,30%, фірма належить белізькому офшору Montagne ltd), ТОВ "Мотор-інтеркомс" (Україна, бенефіціар - Сюй Чаншун з Китаю, 9,70%). Про цих акціонерів у повідомленні АМКУ не згадано.

Нагадаємо, 2017 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею "Підготовка до диверсії" у зв'язку з продажем заводу "Мотор Січ" китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що протягом 2016 року громадянин України продав 56% акцій ПАТ "Мотор Січ" довіреним особам власника китайської Beijing Skyrizon. Ці акції арештували в рамках кримінального провадження.

При цьому раніше заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юрій Бровченко заявив в інтерв'ю виданню delo.ua, що держава спільно з інвесторами з Китаю має намір розвивати "Мотор Січ" і ДП "Івченко Прогрес", що входить до складу "Укроборонпрому". "Не всі акції цього підприємства реалізовано. І я думаю, що зараз проводиться робота в напрямку можливої участі держави в акціонуванні "Мотор Січі", - сказав тоді він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram