ГоловнаЕкономікаБізнес

Bihus.info: "Мотор Січ" постачає запчастини військовим РФ через боснійського посередника

Запорізьке підприємство не припинило співпраці з РФ.

Bihus.info: "Мотор Січ" постачає запчастини військовим РФ через боснійського посередника
Фото: Економічна правда

Завод "Мотор Січ" нардепа В'ячеслава Богуслаєва постачає деталі для двигунів військовим РФ, працює в Криму і в окупованому Донбасі, йдеться в розслідуванні Bihus.info.

Представники підприємства "Мотор Січ" і особисто Богуслаєв раніше заявляли, що деталі українського виробництва дійсно експортують у Росію, однак встановлюють виключно на двигуни цивільної авіації.

Однак за даними журналістів, російська компанія Богуслаєва "ВКМС" з 2015 по 2016 рік постачала деталі двигуна ТВ3-117 виробництва "Мотор Січ" російському 218-му авіаремонтному заводу. В одному з контрактів на постачання деталей, опублікованому на сайті російських держзакупівель 2016 року, зазначено, що українські деталі на 218-й авіаремонтний завод замовляло військове представництво Міністерства оборони РФ. Зазначені в контракті ГОСТи визначають порядок приймання виключно військової техніки. Тобто російська сторона брала українські деталі не як товари для цивільної авіації, а як деталі для експлуатації на військових гелікоптерах.

2018 року прямі постачання деталей двигунів у РФ із заводу "Мотор Січі" різко зупинилися, компанія почала відправляти безпосередньо в Росію тільки двигуни для газонокосарок, сепаратори для молока й обладнання для електростанцій.

Одночасно 2018 року "Мотор Січ" почала масово постачати деталі для двигунів у Боснію і Герцеговину,  новоствореній компанії D.O.O Inzeniring BN. За 2018 рік "Мотор Січ" відправила на Балкани понад 600 вантажів з деталями для двигунів моделі ТВ3-117, які раніше йшли на 218-й авіаремонтний завод.

За даними міжнародної митної бази Importgenius, опісля ця боснійська компанія відправляла деталі для вертольотів у Росію на дві російські фірми Богуслаєва - "ВКМС" і "ВК-МС".

Російський авіаційний завод у тендерній документації засекретив переможців конкурсу на постачання деталей для двигунів ТВ3-117. Однак у контрактах на постачання зустрічаються деталі, які раніше українське підприємство постачало в Росію, а після 2018 року - в Боснію.

Крім того, журналісти стверджують, що підприємство Богуслаєва далі працює на непідконтрольній території Донбасу. До 2014 року одним із структурних підрозділів "Мотор Січі" був Сніжнянський машинобудівний завод. 2014 року Сніжне окупували бойовики, на заводі створили базу для ремонту військової техніки бойовиків.

У 2017 році "Мотор Січ" оголосив про "втрату контролю над управлінням активами відокремленого підрозділу "Сніжнянський машинобудівний завод". Богуслаєв пояснював, що Сніжнянський завод залишився у власності "Мотор Січі". При цьому завод передано в управління іншій компанії, оскільки "Мотор Січ" не може працювати в ОРДО відповідно до законів України.

Тоді ж на прохідній підприємства змінилася вивіска. Судячи з напису, новий керівник заводу - компанія "Авіатех". У документах на сайтах "ДНР" фірма фігурує як "ДФ ТОВ Авіатех".

У той же час всередині підприємства все завешено стендами "Мотор Січі", а у водному з телевізійних сюжетів засвітився календар за 2019 роки з логотипом російської компанії Богуслаєва АТ "Борисфен".

ДФ "ТОВ Авіатех" - дочірня компанія російської фірми "Авіатех", вона зареєстрована в Ростові, а її власники - партнери по російському бізнесу Богуслаєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram