ГоловнаЕкономікаДержава

Зростаючий імпорт електроенергії сприяє конкуренції в новому енергоринку, - Укренерго

За чотири дні роботи нового ринку електроенергії в Україну імпортовано 19,6 млн кВт годин електроенергії.

Зростаючий імпорт електроенергії сприяє конкуренції в новому енергоринку, - Укренерго
Фото: kp.ua

За чотири дні роботи нового ринку електроенергії в Україну імпортовано 19,6 млн кВт годин електроенергії. Про це повідомляє "Цензор.Нет" з посиланням на прес-службу НЕК "Укренерго".

Імпорт було розпочато в день відкриття нової моделі ринку електроенергії 1 липня. Постачання здійснюють в енергоострів "Бурштинської ТЕС" (територія в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, синхронізована з енергосистемою ЄС) зі Словаччини.

Так, 1 і 2 липня було імпортовано 2,4 і 3 кВт годин відповідно, 3 і 4 липня обсяг імпортних постачань зріс до 7,6 і 6,6 млн кВт годин відповідно.

Своєю чергою, експорт електроенергії з України за ці 4 дні становив 42,3 млн кВт годин.

В "Укренерго" нагадують, що зі стартом роботи нового ринку електроенергії були зняті регуляторні обмеження для імпорту електроенергії в Україні.

"Саме імпортні постачання наразі є вагомою умовою для створення прозорої конкуренції серед українських виробників електроенергії", - йдеться в повідомленні НЕК.

Нагадаємо, з 1 липня вперше у своїй історії Україна імпортувала електроенергію з ЄС. Постачання здійснював незалежний постачальник електроенергії компанія "ЕРУ Трейдинг". Нова модель ринку електроенергії запущена відповідно до ухваленого Верховною Радою в 2017 році Закону України "Про ринок електроенергії". Згідно із Законом, нова модель передбачає впровадження, зокрема, ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку, знімає обмеження на імпорт електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram