ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" закупить нових електричок на $110 млн для Запорізької та Дніпропетровської областей

Запускається пілотний проект оновлення приміських поїздів.

"Укрзалізниця" закупить нових електричок на $110 млн для Запорізької та Дніпропетровської областей
Городская электричка (архив)
Фото: NewsOne

АТ "Укрзалізниця" цього року планує запустити пілотний проект оновлення приміських поїздів. Зараз є попередні домовленості з місцевою владою Запорізької, Дніпропетровської областей і з Європейським інвестиційним банком.

Про це розповів голова правління "УЗ" Євген Кравцов під час робочої поїздки до Харкова, повідомляють на сайті компанії.

"Щодо приміських поїздів, то для "УЗ" істотним є питання не так званого "латання дірок", чим ми займаємося, а пошук оптимального рішення, яке дозволить вирішити проблеми приміського сектору. Ні для кого не секрет, що ступінь зношеності приміського парку - найбільший порівняно з іншими нашими поїздами - далекого сполучення чи вантажними. Саме тому ми плануємо цього року розпочати пілотний проект у Запорізькій і Дніпропетровській областях спільно з Європейським інвестиційним банком - з придбання нових поїздів", - зазначив Кравцов.

За його словами, близько $110 млн буде скеровано на придбання приміських поїздів для цих областей.

Схожу програму вже успішно реалізовано для оновлення міського громадського транспорту, і в "УЗ" впевнені, що розширення практики на приміський сектор також принесе позитивні результати.

"В умовах децентралізації нам просто необхідно залучити місцеву владу до питань розвитку приміських перевезень. Рівень прибутковості від приміських поїздів на сьогодні є дуже низьким - 25-30% від операційних витрат на організацію перевезень. Паралельно з цим, згідно з програмою розвитку пасажирських перевезень в Україні, стратегією Міністерства інфраструктури та з європейськими директивами, партнерами "УЗ" з розвитку приміських перевезень повинні виступати органи місцевої влади. Тільки така кооперація може стати поштовхом до оновлення приміських поїздів по всій Україні", - підкреслив Кравцов.

Він також зазначив, що триває робота з підтримки приміського рухомого складу в справному стані. Зокрема, вже третій рік реалізують програму капітально-відновлювальних ремонтів електричок. Цьогоріч заплановано повністю відновити понад 100 поїздів.Нагадаємо, раніше УЗ запропонувала скерувати частину Дорожнього фонду на закупівлю електричок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram