ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін заборонив обмежувати електропостачання КП "Вода Донбасу"

Яким чином уряд планує врегулювати ситуацію з оплатою електроенергії, не роз'яснюється.

Кабмін заборонив обмежувати електропостачання КП "Вода Донбасу"
Фото: vchasnoua.com

Кабінет міністрів заборонив застосовувати будь-які обмеження поставок електроенергії комунальному підприємству "Вода Донбасу", яке є ключовим постачальником питної води для населених пунктів регіону.

Про це повідомляє прес-служба уряду.

Таке рішення у Кабміні пояснили тим, що перебої з поставками води, які викликає знеструмлення "Води Донбасу", несе загрози санітарно-епідеміологічного та техногенного характеру.

"Знеструмлення КП "Вода Донбасу" - це знеструмлення 9 фільтрувальних станцій, 152 водопровідно-насосних станцій, 24 каналізаційних очисних споруд, 74 каналізаційно-насосних станцій, що знаходяться на території, підконтрольній українській владі", - підкреслили в уряді.

Також повідомляють, що у червні, після проведення консультацій з профільними міністерствами та відомствами, було запропоновано рішення надати КП "Вода Донбасу" статус "захищеного споживача", який унеможливлює відключення електрики на об'єктах і підрозділах підприємства.

Заява Кабміну не роз'яснює, яким чином уряд планує врегулювати ситуацію з оплатою електроенергії комунальним підприємством "Вода Донбасу".

У квітні 2019 року національна енергетична компанія "Укренерго" повідомляла, що енергопостачання "Води Донбасу" залишається неврегульованим, а саме комунальне підприємство скаржилося на високі тарифи на енергопостачання.

Частина об'єктів КП "Вода Донбасу" знаходиться на контрольованій Україною території, частина - на окупованій. Зокрема водозабір, станція фільтрації і підйому води діє на підконтрольній Києву території, звідки ця вода подається в окупований Донецьк обсягом 860 тис. кубів щодоби.

23 травня почалося відключення від електроенергії КП "Компанія "Вода Донбасу" за борги перед постачальником "останньої надії" ДП "Укрінтеренерго". Для вирішення складної ситуації та забезпечення стабільного енергопостачання КП "Компанії "Вода Донбасу" і як наслідок - водопостачання всієї Донецької області 3 квітня відбулося нарада на чолі з віцепрем'єр-міністром України - міністром регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Генадієм Зубком.

Під час наради було підписано протокол, де доручалося НКРЕКП, Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Мінрегіону, Донецькій ОДА та Державній аудиторській службі вжити невідкладні заходи для врегулювання ситуації у тижневий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram