ГоловнаЕкономікаДержава

Міжнародні резерви України у червні зросли на $1,2 млрд

Надходження від розміщення облігацій внутрішньої і зовнішньої державної позики склали $1 612,4 млн.

Міжнародні резерви України у червні зросли на $1,2 млрд
Фото: НБУ

У червні міжнародні резерви України, за попередніми даними, збільшилися на 6,4%, до $20,6 млрд, завдяки розміщенню єврооблігацій і купівлі валюти на міжбанківському ринку.

Про це повідомляється на сайті Національного банку.

Загалом динаміку резервів протягом місяця визначали наступні чинники: по-перше, операції уряду з управління державним боргом. Також у червні надходження від розміщення облігацій внутрішньої і зовнішньої державної позики склали $1 612,4 млн. Зокрема, від розміщення єврооблігацій отримано 1 млрд євро, від ОВДП - $325,8 млн і 148,0 млн євро. Частина цих надходжень була спрямована на обслуговування і погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті.

Загальна сума таких виплат склала $952,4 млн (у еквіваленті). З них $773,6 млн сплачено за ОВДП. Платежі уряду і Нацбанку на користь Міжнародного валютного фонду становили $157,5 млн. Решту коштів спрямовано на виконання інших зобов'язань перед іноземними кредиторами і міжнародними фінансовими організаціями.

"Також спостерігалася сприятлива ситуація на валютному ринку внаслідок збереження позитивної цінової кон'юнктури для українського експорту, помірних обсягів імпорту і припливу іноземного капіталу в державні цінні папери, номіновані у гривні. Ці фактори зумовили перевищення пропозиції валюти над попитом і дали Нацбанку поповнити міжнародні резерви за рахунок інтервенцій на міжбанківському валютному ринку на загальну суму $322,3 млн", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, $183,0 млн було придбано під час здійснення інтервенцій шляхом запиту кращого курсу і $139,3 млн - за єдиним курсом.

Інтервенцій з продажу валюти Нацбанк протягом місяця не проводив.

"Станом на 1 липня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, міжнародні резерви України у травні 2019 року скоротилися на $1,1 млрд, до $19,402 млрд.

У грудні 2018 року резерви сягнули п'ятирічного максимуму - 20,820 млрд. Це стало можливим за рахунок надходжень від МВФ, Європейського союзу і Світового банку. Україна отримала тоді від МВФ перший транш у розмірі $1,391 млрд у новій програмі Stand-By Arrangement, а від ЄС і Світового банку - $1,006 млрд (у еквіваленті).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram