ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман знову пригрозив звільнити Коболєва

Приводом стало небажання "Нафтогазу" платити великі дивіденди.

Гройсман знову пригрозив звільнити Коболєва
Фото: 24tv

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман знову пригрозив голові "Нафтогазу" Андрієві Коболєву звільненням. Це пов'язано з небажанням компанії платити великі дивіденди.

"Нафтогаз" і ще деякі державні компанії вирішили, що їм не потрібно платити дивіденди в державний бюджет. "Нафтогаз" подав позов проти держави. Державна компанія проти держави... Це нонсенс", - обурився Гройсман на засіданні уряду в п'ятницю.

За його словами, Кабмін прийме протокольне рішення з вимогою до "Нафтогазу" й інших компаній до наступного засідання уряду відкликати свої позови.

"Якщо вони далі паразитуватимуть на державних питаннях, я терпіти цього не збираюся. Сьогодні потрібно прийняти протокольне рішення уряду, направити [його] наглядовим радам і менеджменту, порушити питання про те, що до середи вони повинні відкликати всі свої позови проти держави, тому що держава - їхній власник. Якщо вони цього не зроблять, я зараз пропоную доручити міністерствам, у координації яких "Нафтогаз", "Турбоатом", здається, ще якісь підприємства, внести пропозиції на середу про звільнення таких керівників", - сказав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, на одному з попередніх засідань Кабмін вирішив скерувати 90%, або 12,3 млрд гривень, прибутку "Нафтогазу" за 2018 на дивіденди державі.

Однак "Нафтогаз" направив на дивіденди тільки 30% від чистого прибутку і оскаржив рішення Кабміну, пославшись на необхідність закупити великі обсяги газу до зими.

Нинішнього голову правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва призначили в березні 2014 року, і термін його п'ятирічного контракту минув 22 березня 2019. Наглядова рада хотіла продовжити контракт з Коболєвим на три роки з нинішнім окладом 2,08 млн гривень на місяць.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у січні заявив, що уряд не буде продовжувати контракт з правлінням "Нафтогазу" зі збереженням нинішніх зарплат, і згодом анонсував відкритий конкурс на цю посаду.

11 березня наглядова рада зробила нову пропозицію з однорічним контрактом Коболєву, яке Кабмін задовольнило.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram