ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман запропонував Коболєву повернути 300 млн гривень премії і назвав "Нафтогаз" цинічним монополістом

Після перемоги "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі проти російського "Газпрому" Україна не отримала ні копійки.

Гройсман запропонував Коболєву повернути 300 млн гривень премії і назвав "Нафтогаз" цинічним монополістом
Фото: пресс-служба президента

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував голові компанії "Нафтогаз України" Андрію Коболєву повернути 286,5 млн грн премії, яку він отримав 2018 року. Про це прем'єр заявив під час свого візиту в Полтавську область, повідомляє агентство "УНІАН".

При цьому голова уряду зазначив, що Україна досі не отримала ні копійки після перемоги "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі проти російського "Газпрому", хоча Коболєв за це отримав премію 261 млн грн.

"Я порадив би сьогодні Коболєву й усім тим, хто з ним працює, повернути 286 мільйонів гривень, які він приписав собі. Підкреслюю - від виграшу арбітражу, а ми ще ні копійки не отримали до державного бюджету або на рахунки компанії, а вони вже "роздерибанили" сотні мільйонів гривень. Я пропоную, щоб він повернув гроші компанії, скасував рішення наглядової ради - і тоді це буде абсолютно справедливо", - підкреслив Гройсман.

Також він звернув увагу, що останнім часом Кабмін тричі своїми рішеннями змушував компанію знижувати ціну на газ для населення, хоча "Нафтогаз" мав би це робити сам.

"Щодо взагалі "Нафтогазу", то я можу сказати, що в мене з ними немає жодних дискусій. Я вважаю, що вони досить цинічний монополіст, з яким мені точно не по дорозі", - зазначив Гройсман.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" попросив РНБО вплинути на позицію Кабміну, який затвердив модель анбандлінгу (відокремлення функції транспортування газу), проти якої виступала компанія.

Головний аргумент компанії полягає в тому, що обрана модель анбандлінгу призведе до втрати "Нафтогазом" права вимагати з "Газпрому" компенсації в розмірі 10,4-14,8 млрд доларів і, навпаки, може призвести до висунення "Газпромом" "негативної вимоги" в розмірі близько 3 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram