ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ збільшив число системних банків з трьох до 14-ти

З 2016 року такими незмінно визначалися три банки - Приватбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк.

НБУ збільшив число системних банків з трьох до 14-ти
Фото: Цензор

Національний банк визначив перелік системно важливих банків відповідно до оновленої методології, яка дозволила значно розширити кількість таких банків.

НБУ збільшив число системно важливих банків (СВБ) до 14, тоді як з 2016 року такими незмінно визначалися три банки - Приватбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк, повідомляє прес-центр НБУ.

У розширений перелік СВБ, крім названих банків, увійшли також державний Укргазбанк і приватні Альфа-Банк, Укрсоцбанк, Райффайзен банк Аваль, ПУМБ, Укрсиббанк, ТАСкомбанк, Універсал банк, Кредобанк, ОТП банк і "Південний".

Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Нацбанк нагадує, що СВБ - банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може привести до появи системних ризиків, а отримання цього статусу накладає на банки додаткове навантаження: вони повинні виконувати окремі підвищені вимоги для забезпечення їх запасу міцності

Зокрема, НБУ для СВБ України з 1 січня 2020 року встановив спеціальні значення нормативу миттєвої ліквідності - щонайменше 30% поточних зобов'язань (для решти банків - 20%) і нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента - не більш як 20% регулятивного капіталу (для інших банків - 25%).

Крім того, починаючи з 2021 року системні банки зобов'язані забезпечити формування буфера системної важливості розміром до 2% суми активів і позабалансових зобов'язань, зважених на коефіцієнт кредитного ризику, залежно від ступеня системної важливості таких фінустанов на додаток до основного капіталу (його норматив достатності зараз - 7%).

НБУ уточнює, що буфер системної важливості повинен становити 1% для Райффайзен Банк Аваль, Альфа-Банку, Укрсоцбанку, ПУМБ, УкрСиббанку, ТАСкомбанку, Універсал Банку, ОТП Банку, "Південного" і Кредобанку.

Для Укрексімбанку та Укргазбанку цей буфер установлено на рівні 1,5%, а для найбільших на ринку Приватбанку та Ощадбанку - 2%.

Крім того ці банки повинні будуть розробити план відновлення діяльності відповідно до вимог НБУ, який буде сприяти швидкій стабілізації роботи цих установ в умовах кризи, вказує регулятор. У разі втрати статусу системної важливості банк повинен дотримуватися вищевказаних вимог протягом ще 12 місяців.

У НБУ підкреслюють, що статус СВБ жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу: вона надаватиметься на загальних для всієї системи умовах. Також системно важливі банки (крім державних) не можуть і не повинні розраховувати на отримання коштів від уряду з метою капіталізації.

Останній раз Нацбанк міняв число системно важливих банків в лютому 2016 року, скоротивши тоді перелік з семи до трьох.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram