ГоловнаЕкономікаДержава

"Буде об'єктивне погодинне формування ціни", - ексміністр про новий енергоринок

За словами голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї, є низка позитивних змін, які очікують Україну після старту реформи.

"Буде об'єктивне погодинне формування ціни", - ексміністр про новий енергоринок
Фото: Макс Левин

Новий ринок електроенергії, який стартував сьогодні в Україні, - це перехід на нову, сучасну, прогресивну модель формування цін на електроенергію. Так прокоментував запуск реформи ексміністр енергетики, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї України Іван Плачков.

"Ринок запустився, світло є, апокаліпсису немає. Зараз "експертів" дуже багато, особливо таких, хто не здогадується, як цю електроенергію виробляють, найбільше експертів в енергетиці, але енергетиків серед них дуже мало. Збої якщо й будуть, то вони абсолютно не пов'язані з ринком електроенергії. Це як у магазині, система оплати – або вам продавець на рахівниці рахує, або самі зважуєте, ліпите стікер зі штрих-кодом, каса автоматично зчитує і оплачуєте пейпасом. Головне, щоб був товар. Так і на ринку", – зазначив він.

Плачков підкреслив, що для населення ціну не змінюють.

"Своєчасний запуск ринку – це означає, що ми переходимо на нову, сучасну, прогресивну модель формування цін на електроенергію. Залежно від споживання. Більш дискретна модель. Раніше ціну планували на періоди пів року і так далі, зараз буде об'єктивне формування ціни погодинне, на добу наперед, залежно від кон'юнктури палива і споживання. Перші торги були і вчора, і сьогодні були вже торги. За підсумками торгів можу точно сказати, що ціна генерації не вища від оптової на енергоринку. Для населення ціну не змінюють", – заявив Плачков.

Як відомо, сьогодні, 1 липня, стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм Закону "Про ринок електричної енергії", прийнятого у 2017 році. За словами директора держпідприємства "Оператор ринку" Володимира Євдокимова, результати перших торгів у новому сегменті оптового ринку електроенергії - на ринку "на добу вперед" (РДВ) - свідчать про успішний старт реформи енергоринку.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram