ГоловнаЕкономікаБізнес

Нацбанк скасував ліміт на фінансування українського бізнесу за кордоном

Раніше переказ коштів іноземним філіям обмежувався 2 млн євро на рік.

Нацбанк скасував ліміт на фінансування українського бізнесу за кордоном
Фото: НБУ

Національний банк скасував ліміт на фінансування представництв українського бізнесу за кордоном.

Про це повідомляють на сайті НБУ

"У рамках валютної лібералізації і для подальшого поліпшення бізнес-клімату НБУ скасував низку адміністративних обмежень, які створювали незручності українським компаніям, іноземним інвесторам і дипломатичним представництвам", - йдеться в повідомленні.

Раніше переказ коштів іноземним філіям обмежувався річним лімітом для юридичних осіб на інвестування за кордоном у розмірі 2 млн євро. Зараз же операції переказу коштів безпосередньо на рахунок зарубіжних підрозділів виведено з-під дії ліміту і не обмежено в обсягах.

Щоб мінімізувати ризики непродуктивного відтоку капіталу, Нацбанк також встановив додаткові вимоги валютного нагляду за такими операціями. Зокрема, НБУ зобов'язав банки отримувати від українських компаній, які мають намір фінансувати власні закордонні підрозділи, розгорнутий кошторис та інші документи, якими обґрунтовується необхідність такої угоди.

Зазначене пом'якшення не поширюватиметься на операції переказу коштів в країни-агресори/окупанти і офшорні зони.

Також Нацбанк спростив реінвестування доходів іноземних інвесторів від операцій з українськими цінними паперами. Нерезидентам дозволено переказувати кошти, отримані з цінних паперів, які обліковуються в іноземному банку-депозитарії, з коррахунку цієї установи на свій рахунок в Україні. Зазначають, що ця зміна дозволить уникнути ситуацій, коли інвестори будуть втрачати на додатковій конвертації валют через неможливість прямого зарахування доходів у гривнях одразу на свій гривневий рахунок.

У НБУ також нагадали про заборону розрахунків у готівковій іноземній валюті для оплати фізичними і юридичними особами консульських зборів за легалізацію товаросупровідних документів у дипломатичних представництвах або консульських установах країн, які не приєдналися до Гаазької конвенції від 5 жовтня 1961 року. До таких країн належать: Алжир, Афганістан, В'єтнам, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Ірак, Іран, Камерун, Канада, Катар, Кувейт, Ліван, ОАЕ, Саудівська Аравія, Сирія, Судан, Таїланд, Уругвай.

Також перелік угод, які дозволено проводити в іноземній валюті на території України, доповнено операціями між фінансовою установою та Кабінетом Міністрів у рамках міжнародних договорів про кредити, гранти, позики. Це допоможе знизити валютні ризики держави під час здійснення таких операцій.

Нацбанк удосконалив ризик-орієнтований нагляд банків під час перевірок іноземних банків-контрагентів, перекази яким здійснюють українські компанії. Відтепер банки самостійно на підставі інформації з публічних джерел визначатимуть ступінь ризику валютних операцій іноземних банків-контрагентів. Раніше вони використовували для цього перелік, наданий НБУ на підставі інформації Державної служби фінансового моніторингу.

Зазначені зміни затверджено постановою правління НБУ №86 від 27 червня 2019 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", яка набирає чинності 2 червня.

Нагадаємо, раніше НБУ скасував норму про обов'язковий продаж валютної виручки експортерами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram