ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні запустили новий ринок електроенергії, вугільні ТЕС підняли ціни на 50%

"Світові ціни газу і вугілля падають, а вугільна електроенергія злітає в ціні".

В Україні запустили новий ринок електроенергії, вугільні ТЕС підняли ціни на 50%
Змиевская ТЭС
Фото: Новостное агентство Харькова

В Україні з 1 липня запрацював новий ринок електроенергії.

Досі вся електроенергія, вироблена в Україні, продавалася за регульованою ціною на оптовому ринку електроенергії, оператором якого було ДП "Енергоринок". Потім її постачали споживачам через обленерго, що є монополістами кожне у своєму регіоні.

У 2017 році був прийнятий Закон "Про ринок електричної енергії" з новими правилами, згідно з якими виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрідобовий ринок, балансувальний ринок, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, а ринок.

Реформа ринку електроенергії була зобов'язанням України перед західними партнерами, але вони ж наполегливо пропонували Україні відстрочити введення нового ринку через погану підготовку.

Уряд і Верховна Рада знехтували цими застереження.

Відтак, за словами представника президента в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса, результати запровадження ринку виявилися не дуже веселими.

"На аукціонах двосторонніх контрактів вугільні електростанції підняли свою ціну е/е майже на 50%: у червні їх тариф був 1,44 грн, а тепер майже 2,3 грн. Абсолютно неадекватний результат «реформи», коли світові ціни газу і вугілля падають, а вугільна електроенергія злітає в ціні на 50%", - написав Герус у фейсбуці.

Також він повідомив, що 30 червня внутрідобовий ринок так і не запрацював, тому що "програмне забезпечення лягло і не встало".

"На жаль, деякі компанії-монополісти готові довести до колапсу всю систему, щоб мати можливість заробити більше. Але є і деякі чиновники, які пишаються такою «реформою»", - написав Герус.

Герус балотується до Верховної Ради від президентської партії "Слуга народу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram