ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" запропонує новому Кабміну переговори з чистого аркуша

Міллер заявив про загрозу газопостачання України без російського транзиту.

"Газпром" запропонує новому Кабміну переговори з чистого аркуша
Алексей Миллер
Фото: EPA/UPG

Росія вирішила почекати формування в Україні нового уряду для "предметних" газових переговорів.

Про це сказав в п'ятницю глава "Газпрому" Олексій Міллер, пише агентство ТАСС.

Він повідомив, що Україні будуть запропоновані переговори з чистого аркуша, оскільки зараз баланс "порушено" рішенням Стокгольмського арбітражу на користь "Нафтогазу".

"Думаю, що ймовірність такого розвитку подій відмінна від нуля", - сказав Міллер, додавши, що "предметних переговорів можна чекати після того, коли буде сформовано новий уряд України".

За його словами, мова буде йти про продовження терміну дії існуючого контракту на транзит газу.

"Україна до кінця року, до кінця закінчення діючого контракту на транзит не зможе підписати новий контракт на транзит за законодавством ЄС. Цей поїзд вже пішов, за цим потягом можна подивитися тільки услід. Ми говоримо, що ми готові продовжити діючий контракт на транзит. І ми говоримо, що цей контракт повинен бути економічно доцільним для російської сторони", - сказав Міллер.

При цьому повторив колишню заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що без прямого контракту на постачання газу з "Газпромом" Україна може залишитися без газу взагалі.

"Якщо Україна говорить ні, то, відповідно, з боку Росії на кордоні з Україною у нас не буде своїх зобов'язань щодо відповідних газотранспортних потужностей для подання цих обсягів. Це не просто питання про транспорт. Україна повинна подумати, в першу чергу, не про транзит, а про власне газопостачання. Чи буде можливе питання реверсу чи він значно зменшиться, чи такої можливості взагалі не буде?"- цитує Міллера "Інтерфакс".

На його думку, говорити про новий транзитний контракт до укладення контракту на постачання газу - все одно, що "поставити віз перед конем".

Якщо ж рішень щодо постачанння газу в Україну і транзиту російського газу в Європу не буде знайдено до закінчення діючого контракту, то "означає, буде весело".

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу через Україну в 2020 році після добудови газопроводу "Північний потік-2" в "Нафтогазі" вважають основним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram