ГоловнаЕкономікаБізнес

«Валютна лібералізація та співпраця з Clearstream залучать нових інвесторів в Україну», - Костянтин Стеценко, ICU Актуально

«Валютна лібералізація та співпраця з Clearstream залучать нових інвесторів в Україну», - Костянтин Стеценко, ICU

Днями в штаб-квартирі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у Лондоні відбулася важлива для України дискусія. На запрошення групи ICU та ЄБРР там зібралися найбільші іноземні інвестори в українські облігації. Приводом для зустрічі стало підключення України до міжнародного депозитарію Clearstream. Що це означає для інвесторів і безпосередньо для України - на форумі розповіли перші особи Міністерства фінансів України, Національного банку України, представники Clearstream, ICU і Bloomberg.

 

Керуючий партнер ICU Костянтин Стеценко переконаний, що валютна лібералізація та співпраця з Clearstream не лише забезпечать Україні приплив нових інвестицій, але й зроблять її «помітною й більш привабливою для широкого кола інвесторів».

 

«Як один із найбільших операторів українського ринку ми щодня спілкуємося з інвесторами й не з чуток знаємо, який обсяг інвестицій недоодержувала Україна тільки тому, що процедура купівлі державних облігацій була сильно ускладнена», - пояснив Костянтин Стеценко.

 

Тепер, з підключенням до Clearstream, механізм купівлі та продажу ОВДП для іноземних інвесторів стала простішим і швидшим.

 

Костянтин Стеценко зазначив, що зараз вдалий момент для залучення іноземних інвесторів через співпрацю з Clearstream, адже українська гривня сьогодні у фокусі їхньої уваги.

 

«Як днями відзначалося у Wall Street Journal, в інвесторів зараз прокинувся апетит до «екзотичних валют». У першу чергу, вони відзначають єгипетський фунт і українську гривню. Перший зміцнився з кінця січня відносно долара на 6%, друга - на 5%. Інфраструктурні зміни поряд зі сприятливою ситуацією на світових ринках дозволяють з оптимізмом дивитися на ринок ОВДП і очікувати припливу нових інвесторів», - заявив керуючий партнер ICU.

 

Міністр фінансів України Оксана Маркарова нагадала, що з початку 2019 року інвестиції нерезидентів в українські облігації внутрішньої державної позики зросли в 8 разів і наразі перевищують 51 млрд грн.

 

«Clearstream забезпечує іноземним інвесторам простіший доступ на український ринок. Це один із пріоритетів для нас. Міжнародні інвестори виграють від умов довгострокового фінансування та роблять свій внесок в успіх України разом з українцями. Ми залишаємося прихильниками прискорення реформ, які не тільки допоможуть забезпечити більшу ліквідність на ринку, але й зменшать потребу держави у валютному фінансуванні та знизять валютні ризики», - заявила представниця уряду України.

 

Олег Чурій, заступник голови Національного банку України, підкреслив, що приєднання до Clearstream позитивно вплине на макрофінансову стабільність України.

 

«Це сприятиме довгостроковим інвестиціям у гривневі інструменти, зниженню потреби держави в зовнішньому фінансуванні й, відповідно, зменшенню її валютних ризиків», - упевнений представник Нацбанку.

 

Підсумував дискусію Андре Куусвек, директор з розвитку фінансування в національних валютах і місцевих ринків капіталу ЄБРР: «Іноземні інвестори тепер зможуть вільно торгувати українськими держоблігаціями на міжнародному рівні. Це не тільки підвищить ефективність торгових операцій і знизить витрати інвесторів. Це забезпечить Україні надійне джерело фінансування для зміцнення її фінансової стійкості та забезпечення сталого зростання. ЄБРР дуже радий бути свідком такого значного досягнення».

 

Довідка.

Група ICU – незалежна фінансова група, що надає послуги з управління активами та приватним акціонерним капіталом. Група спеціалізується на ринках Центральної та Східної Європи.

 

Заснована у 2006 році фахівцями з ING, група ICU є лідером з управління активами в Україні. Під її управлінням перебувають активи розміром понад 500 млн доларів.

 

Керуючі партнери ICU – Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram