ГоловнаЕкономікаДержава

Держава витратила 600 мільйонів гривень на суди з Коломойським

З приводу ПриватБанку зараз проходить 600 ключових судових процесів.

Держава витратила 600 мільйонів гривень на суди з Коломойським
Фото: Макс Левин

Судові процеси олігарха Ігоря Коломойського проти України в боротьбі за ПриватБанк обійшлися державі в 600 млн грн 2018 року. Про це повідомляє НВ Бизнес з посиланням на добре обізнане джерело.

При цьому наголошено, що інша сторона судових процесів зазнає приблизно таких самих витрат на суди.

Заступник голови ПриватБанку Галина Пахачук розповіла, що на цей момент з приводу ПриватБанку проходить 600 ключових судових процесів. «Є менш знакові - їх 4800, а загалом, якщо враховувати наших роздрібних клієнтів - 238 тисяч судових процесів, тобто це фактично 60% судових позовів усієї банківської системи за різними спорами», - підкреслила вона.

Судові процеси з приводу ПриватБанку відбуваються в п'яти країнах: в Україні, Британії, у Швейцарії, на Кіпрі та у США. В Україні було винесено 9 рішень суду. Шість з них були на користь Коломойського.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанову докапіталізували на 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

4 грудня 2018 року у Високому суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі за позовом ПриватБанку до його екс-власників. Суддя дозволив банку оскаржити рішення суду першої інстанції в питанні юрисдикції. Суд визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій, але прийшов до висновку, що не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів.

У лютому Коломойський і Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов подано проти українського уряду.

Крім того, в недавньому позові ПриватБанку, поданому в суд штату Делавер (США) проти колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, банк звинуватив олігархів у відмиванні 470 млрд доларів через кіпрські компанії.

На початку червня 2019 року заступник голови ПриватБанку Галина Пахачук заявила, що Коломойський винен банку мінімум 212 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram