ГоловнаЕкономікаДержава

Російський ВЕБ подав позов проти України через обмеження роботи його "дочки" - Промінвестбанку

Вимоги обчислюються сотнями мільйонів доларів.

Російський ВЕБ подав позов проти України через обмеження роботи його "дочки" - Промінвестбанку
Фото: i.ua

Російський державний Внєшекономбанк (ВЕБ) подав проти України позов в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма у зв'язку з обмеженнями для роботи їх української "дочки" - Промінвестбанку.

Про це повідомляють сайті агентства РБК.

"За останні кілька років українська влада порушила всі гарантії, які самі ж надала в інвестиційній угоді. Сьогодні час змусити її відповідати. Ми переконані, що склад арбітражу під егідою Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма підтримає нашу позицію і ВЕБ стягне з України всі завдані банку збитки", - сказав старший віце-президент правового блоку ВЕБ Ігор Краснов.

Він також заявив, що вимоги "обчислюються сотнями мільйонів доларів, але їх точна сума буде встановлюватися професійними оцінювачами з міжнародною репутацією".

Нагадаємо, в серпні минулого року російський Внєшекономбанк фактично відмовився від ідеї продати українську "дочку" - Промінвестбанк. Повідомляли, що ПІБ згортає операції і вже в листопаді може бути прийнято рішення про його закриття. Збитки ВЕБ від закриття Промінвестбанку становитимуть близько 13 млрд рублів (190 млн доларів).

У березні 2017 року президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти п'яти українських банків, які належали Росії. Санкції було введено щодо ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк), ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк". Вони передбачають обмеження на виведення капіталу за межі країни на користь пов'язаних осіб.

Росії вдалося продати тільки невеликий львівський банк "ВіЕс Банк", його купив бізнесмен Сергій Тігіпко. БМ Банк оголосив про припинення банківської діяльності, а Банк ВТБ має намір закрити всі офіси в Україні, крім одного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram