ГоловнаЕкономікаБізнес

УЗ запропонувала направити частину Дорожнього фонду на закупівлю електричок

У компанії заявили, що ці гроші не встигнуть освоїти на ремонт доріг.

УЗ запропонувала направити частину Дорожнього фонду на закупівлю електричок
Фото: Александр Рудоманов

"Укрзалізниця" запропонувала направити частину Дорожнього фонду, за рахунок якого ремонтують автомобільні дороги, на закупівлю електричок.

Про це йдеться на сайті компанії.

За її даними, приміський залізничний парк дизель-поїздів зношений на 97,2%, електропоїздів - на 87,5%. Найстаріший дизель-поїзд побудований у 1967 році, а електропоїзд - у 1960.

"Укрзалізниця" заявила, що внутрішніх ресурсів компанії для поновлення приміського парку недостатньо, і тому вона сподівається на допомогу держави. УЗ пропонує Верховній Раді внести зміни до закону "Про державний бюджет" і виділити 7,1 млрд гривень на оновлення рухомого складу. За ці гроші вона хоче купити не менш ніж 15 нових 10-вагонних електричок.

Джерелами фінансування, наприклад, частково можуть бути витрати з Дорожнього фонду, оскільки частина його коштів у цьому році через пізній початок робіт і тендерні процедури не буде освоєна. "Укрзалізниця" щорічно платить близько 3,5 млрд грн акцизу з пального, фактично фінансуючи автодороги", - заявив директор з розвитку бізнесу УЗ Андрій Рязанцев.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року в Україні з'явився державний Дорожній фонд у складі спеціального фонду державного бюджету.

У 2019-му на ремонт доріг в Україні спрямували рекордні 56 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram