ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман підписав постанову, яка зберігає низькі тарифи для населення в новому ринку електроенергії, - ЗМІ

Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку заплановано на 1 липня 2019 року

Гройсман підписав постанову, яка зберігає низькі тарифи для населення в новому ринку електроенергії, - ЗМІ
Фото: arkoplast.com

На офіційному веб-сайті уряду опубліковано постанову "Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії". Цією постановою вносяться зміни в Положення про покладення спеціальних обов'язків (ПСО), затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 №483.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на "Обозреватель".

Як зазначають джерела в Кабміні, щоб забезпечити дієвий механізм виконання функції ПСО, було проведено нараду з основними учасниками ринку, на якій узгоджено оптимальний компромісний варіант. Для виконання функцій ПСО для населення вирішено призначити окремого оператора - державне підприємство "Гарантований покупець". Тож ДП "Гарантований покупець" буде спеціалізованим підприємством, що виконує функції ПСО як для "зелених", так і для населення.

Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку заплановано на 1 липня 2019 року. Перехід передбачено Законом "Про ринок електроенергії", прийнятим у 2017 році. Він передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку і норми Третього енергетичного пакету Європейського Союзу (ЄС), в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

На початку червня Володимир Гройсман заявив, що для уряду важливо, щоб під час запуску ринку не підвищилася ціна на електроенергію для населення. "Тут закон дає нам можливість обмежити ціну, і ми це зробимо", - додав він. Крім того, прем'єр зазначив, що також не повинна істотно зростати ціна для промисловості.

Як повідомляли раніше, Україна зберігає найнижчі тарифи на електроенергію для населення в Європі. Середньозважений тариф для домогосподарств в Україні становить 1,03 грн за 1 кВт/год, тоді як аналогічна середня ціна кіловат-години в країнах ЄС - на рівні 6 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram