ГоловнаЕкономікаДержава

АМКУ пропонує Кабміну збільшити плату за подавання скарг утричі

"Ми пропонуємо збільшити її та встановити на рівні: 15 тис. гривень на товари/послуги і 45 тис. гривень - на роботи".

АМКУ пропонує Кабміну збільшити плату за подавання скарг утричі
Фото: ain.ua

Антимонопольний комітет України (АМКУ) пропонує Кабінету Міністрів збільшити розмір плати утричі за подавання скарг до комітету.

Про це написала у Фейсбуці державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська.

"На засіданні комітету в четвер, 13 червня, було ухвалено рішення про звернення до уряду щодо внесення змін у проект постанови КМУ №291 від 23 березня 2016 року, яким встановлено розмір плати за подання скарги. Ми пропонуємо збільшити її і встановити на рівні: 15 тис. гривень на товари/послуги та 45 тис. гривень - на роботи", - написала вона.

За словами Загребельської, підставою для ухвалення такого рішення стало щорічне зростання кількості скарг, що надходять до колегії: з 665 скарг в 2011 році і 1765 скарг в 2016 році до 7786 за 2018 рік і 4032 - за п'ять місяців 2019-го.

Також на рішення вплинула "незмінність розміру плати за подання скарги протягом тривалого строку".

"Розмір плати за подання скарги було встановлено на рівні 5 тис. гривень на товари/послуги та 15 тис. гривень - на роботи в 2010 році і відтоді він залишався незмінним. Водночас рівень інфляції за цей самий період досяг понад 270%", - наголосила Загребельська.

Крім цього, зазначає вона, грубо порушуються трудові права працівників департаменту та членів колегії АМКУ: зокрема, за день колегія розглядає 150-200 скарг, а робочий час триває з 8:00 ранку і триває після півночі.

Нагадаємо, в проваленому Радою законопроекті про удосконалення ProZorro, внесеному колишнім президентом Петром Порошенком у квітні 2018 року, пропонувалося дати можливість бізнесу виправляти технічні помилки у тендерній документації протягом 24 годин, а також дозволити подавати скарги через онлайн-систему, встановивши розмір плати за її подання в 1,5% від очікуваної вартості предмета закупівлі або лоту, щодо якого подається скарга.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram