ГоловнаЕкономікаБізнес

НБУ: цінове дно на ринку житла пройдено

Регулятор вважає, що зростання цін не буде суттєвим і стрімким.

НБУ: цінове дно на ринку житла пройдено
Фото: moygrad.kiev.ua

Національний банк України заявив, що ринок житлової нерухомості в Україні зараз близький до рівноваги: попит на житло почав поступово зростати, а нова пропозиція тимчасово знизилася.

Про це йдеться в червневому Звіті про фінансову стабільність.

У 2014-2015 роках в Україні спостерігався надмірний попит з боку тимчасово переміщених осіб, у 2016-2017 роках - ажіотажна пропозиція, обумовлена зміною регуляторного середовища. Однак тепер ринок почав повертатися в норму.

У 2018 році обсяг введеного в експлуатацію житла в Україні знизився на 25,3% (в Києві - на 28,6%), хоча НБУ впевнений, що це тимчасове явище.

"Зниження темпів введення в експлуатацію нового житла тимчасове і загрози його перетворення на тривалий спад поки що немає. Зростає середня поверховість будівель у виданих дозволах. Ця тенденція помітно прискорилася у 2017-2018 роках. Тому, ймовірно, тривалість циклу будівництва буде збільшуватися. Це почасти пояснює минулорічний спад показника введення в експлуатацію і може спричинити високу пропозицію нового житла в найближчі роки", - йдеться у звіті.

Кількість договорів купівлі-продажу житла у 2018 році зросла на 8,3%, а в першому кварталі 2019 року - на 5%.

"Зростання попиту зупинило багаторічну тенденцію зниження цін на житло в доларовому еквіваленті", - повідомили в НБУ.

З урахуванням зростання цін на будівельно-монтажні роботи вартість житла, швидше за все, буде збільшуватися в гривнях, а якщо макроекономічна стабільність збережеться - то і в доларовому вимірі.

"Але, беручи до уваги відносну збалансованість ринку на сьогодні, зростання цін не буде суттєвим і стрімким", - вважають в НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram