ГоловнаЕкономікаДержава

Україна попередила ЄС про "похмурий сценарій газової кризи"

Європа отримує більше ніж третину споживаного газу з Росії.

Україна попередила ЄС про "похмурий сценарій газової кризи"
Елена Зеркаль
Фото: facebook.com/lana.zerkal

Україна попередила країни Євросоюзу про необхідність підготуватися до газової кризи на тлі невпевненості у перспективах укладення нового транзитного договору з РФ до закінчення терміну дії поточної угоди, пише Bloomberg з посиланням на заступника міністра закордонних справ України Олену Зеркаль.

Заступник голови українського зовнішньополітичного відомства в інтерв'ю виданню по телефону з Гааги назвала "дуже ймовірним", що нову угоду не буде укладено на 1 січня 2020 року, коли закінчиться діючий договір.

"Поки Росія відкладає переговори щодо майбутнього контракту, похмурий сценарій газової кризи слід розглядати серйозно. Ось чому кожна європейська нація, включаючи Україну, збільшує запаси газу у сховищах", - сказала Зеркаль.

Видання нагадує, що більше ніж третина споживаного ЄС газу надходить з РФ, і велика частина цього газу проходить по українських трубопроводах радянських часів. Оператор трубопроводу "Укртрансгаз" минулого тижня запропонував, щоб ЄС зберігав до 4 млрд куб. м газу у своїх підземних сховищах, щоб гарантувати безпеку поставок для країн Східної Європи, які значною мірою залежать від російського газу.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу через Україну у 2020 році після добудування газопроводу "Північний потік-2" у "Нафтогазі" вважають основним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram