ГоловнаЕкономікаДержава

Німеччина закликала РФ продовжити транзит газу через Україну після 2019 року

Тема "Північного потоку 2" порушуватиметься на зустрічі Меркель і Зеленського.

Німеччина закликала РФ продовжити транзит газу через Україну після 2019 року
Штеффен Зайберт
Фото: EPA/UPG

Німеччина наполягає на важливості збереження газового транзиту через Україну після 2019 року, коли завершується термін дії нинішнього контракту.

Про це сказав представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт на брифінгу у Берліні, пише "Укрінформ".

"З нашої точки зору, продовження ролі України як транзитної держави є необхідністю. Ми цього вимагаємо. Це в наших інтересах і це наша вимога, щоб транзит був і надалі можливим", - заявив Зайберт.

За його словами, Берлін активно підтримує тристоронні переговори між ЄС, Україною і Росією про продовження транзиту. Спекулювати на випадок "іншого сценарію" у Німеччині поки не збираються.

Зайберт припустив, що тема газопроводу "Північний потік-2", яку в Німеччині вважають економічною, але з "політичним і геополітичним підтекстом", порушуватиметься на зустрічі канцлера Анґели Меркель з президентом Володимиром Зеленським у вівторок у Берліні. Ця тема постійно піднімалася і під час зустрічей з його попередником Петром Порошенком, зазначив він.

АНагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу через Україну у 2020 році після добудування газопроводу "Північний потік-2" у "Нафтогазі" вважають основним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram