ГоловнаЕкономікаФінанси

Яценюк: я пропонував Гонтаревій 2014-го видати таку саму постанову, яка врятувала гривню 2004 року

Яценюк: я пропонував Гонтаревій 2014-го видати таку саму постанову, яка врятувала гривню 2004 року
Арсений Яценюк
Фото: nfront.org.ua

Прем'єр-міністр України в 2014-2016 роках, лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк в інтерв'ю Дмитру Гордону розповів, що 2014 року радив тодішній керівниці Нацбанку Валерії Гонтаревій увести валютні регуляції, щоб запобігти падінню гривні.

Яценюк нагадав, що коли він був в.о. глави НБУ під час Помаранчевої революції 2004 року, "банки почали закриватися, банкомати перестали працювати, курс від 5 гривень за долар злетів до 8-ми".

"Я тоді приймаю жорстке рішення - введення валютних регуляцій, жорстких обмежень. Сам заводжу готівкову валюту як Нацбанк, сам корегую курс, забороняю видавати депозити, даю рефінансування банкам", - розповів він про свої дії.

"Три тижні - і все стало на місце. Курс з 8 на 5. Жоден вкладник 2004 року не втратив свого вкладу. Жоден з банків не впав, коли люди залишилися б без грошей", - згадав він.

Наприкінці 2014 року, коли знову почався відтік валюти, розповів Яценюк, він зустрівся з Гонтаревою в кабінеті колишнього голови АП Бориса Ложкіна.

"Є корпоративна культура між прем'єр-міністром і Нацбанком. Я не вийду в телевізор розповідати про те, який Національний банк. Це неправильно. Ти всередині розбирайся. Я кажу: "Валеріє Олексіївно, послухайте уважно. У нас дуже, дуже погана тенденція. Я вас прошу, візьміть постанову 2004 року, поміняйте прізвище Яценюк на Гонтарева, зробіть це вже. Там немає нічого геніального, але це працює", - розповів Яценюк.

Однак, за його словами, Нацбанк не зробив цього, і гривня впала до 37 за долар. "Я перериваю засідання Кабінету міністрів у прямому ефірі, їду до президента. Звертаюся, щоб голова Національного банку приїхала до президента. Ми зустрілися, проговорили, вийшли з публічною заявою. Курс з 37 впав до 29".

    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram