ГоловнаЕкономікаФінанси

Експертиза встановила, що суд у справі Рожкової перевищив повноваження

Баришівський районний суд своїм рішенням про відсторонення Рожкової заблокував роботу НБУ.

Експертиза встановила, що суд у справі Рожкової перевищив повноваження
Фото: пресс-служба НБУ

Ухвалений Баришівським райсудом Київської області судовий акт про заборону першому заступнику голови Нацбанку Катерині Рожковій здійснювати свої повноваження, не відповідає вимогам ст. 19 Конституції України і є перевищенням судом наданих йому повноважень.

До таких висновків дійшла Національна академія правових наук України, яка на прохання НБУ виступила експертом з цього питання, пише FinClub.

Експерти зазначили, що ч. 7 ст. 150 Цивільного кодексу України визначає, що не допускається забезпечення позову шляхом зупинення рішень, актів НБУ, а також встановлення для Нацбанку заборони або обов'язку здійснювати певні дії.

Згідно з ч. 2 ст. 74 Закону "Про Національний банк України" оскарження рішення, акта або дії НБУ не зупиняє їх виконання. Забезпечення позову шляхом призупинення рішень, актів НБУ, а також встановлення для Нацбанку заборони або обов'язку вчиняти певні дії не допускається.

Згідно з результатами експертизи, Баришівський районний суд своїм рішенням про відсторонення Рожкової заблокував роботу НБУ і створив перешкоди правлінню здійснювати управління діяльністю Національного банку.

Крім того, ст. 20 Закону "Про Національний банк України" визначає, що заступник голови Національного банку призначається на посаду на термін, що відповідає терміну повноважень голови Національного банку.

Раніше в НБУ повідомили, що Баришівський районний суд Київської області 11 червня "нібито ухвалив рішення про заборону Катерині Рожковій брати участь у засіданнях правління Нацбанку і виконувати покладені на неї посадові обов'язки". Пізніше Катерина Рожкова заявила, що повернулася з Лондона, де була на конференції, і вийшла на роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram