ГоловнаЕкономікаБізнес

Власник "АероСвіту" відновлює позов проти України більш ніж на $695 млн

Авіакомпанія припинила діяльність і авіарейси не виконує.

Власник "АероСвіту" відновлює позов проти України більш ніж на $695 млн
Фото: Макс Левин

Нідерландська компанія Gilward Investments B. V., яка була найбільшим акціонером авіакомпанії "АероСвіт", що припинила свою діяльність у 2014 році, відновлює позов проти України на суму понад $695 млн.

Про це повідомляється в проспекті емісії єврооблігацій України, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з проспектом, Gilward Investments B. V. ініціювала інвестиційний спір проти України в липні 2015 року в секретаріаті Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (МЦВІС). У своєму позові компанія стверджувала, що Україна порушила певні зобов'язання за двостороннім інвестиційним договором з Нідерландами від 14 липня 1994 року.

Слухання були призначені на лютий 2019 року, але оскільки позивач не здійснив додаткову передоплату, у справі було оголошено "технічний дефолт", а судовий розгляд призупинено до здійснення платежу.

Як зазначається у проспекті, 3 червня 2019 року заявник поінформував секретаріат МЦВІС про те, що він зробив необхідний платіж. Україна очікує відновлення розгляду найближчим часом.

Нагадаємо, 29 грудня 2012 року Госпсуд Київської області почав банкрутство "АероСвіту" на підставі заяви самої компанії, пізніше процедура банкрутства була скасована за рішенням суду.

Постановою Госпсуду Київської області від 4 березня 2015 року було порушено провадження про банкрутство "АероСвіту" у зв'язку з нездатністю авіакомпанії сплатити заборгованість компанії "Тенак" (Дніпропетровськ) на загальну суму 4,441 млн гривень.

У жовтні 2014 року ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити 0,02 млн євро екс-співробітникам "АероСвіту" через судову заборону на проведення страйку. Також прокуратура просить суд повернути в держвласність орендовану "АероСвітом" земельну ділянку 7,3 га на території аеропорту "Бориспіль".

Зараз авіарейсів компанія не виконує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram