ГоловнаЕкономікаДержава

"Укртрансгаз" заявив про загрозу роботі ГТС через дефіцит коштів

Компанія заявляє, що її заборгованість за березень-квітень перед постачальниками паливного газу становить 4,1 млрд гривень.

"Укртрансгаз" заявив про загрозу роботі ГТС через дефіцит коштів
Фото: www.finobzor.com.ua

Компанія "Укртрансгаз" не має можливості своєчасно розраховуватися за контрактами на закупівлю газу для своїх виробничо-технологічних витрат через дефіцит коштів, що ставить під загрозу роботу газотранспортної системи (ГТС) після 24 червня цього року.

Про це йдеться в заяві на сайті компанії.

"Компанія ініціювала переговори з кредиторами, включаючи НАК "Нафтогаз України", про реструктуризацію заборгованості. Про ситуацію поінформовано Раду національної безпеки і оборони", - йдеться в повідомленні.

"Укртрансгаз" також звернувся з листом про виникнення передумов надзвичайної ситуації в Держслужбу надзвичайних ситуацій і веде переговори з НКРЕКП для виправлення ситуації.

Компанія заявляє, що її заборгованість за березень-квітень перед постачальниками паливного газу становить 4,1 млрд гривень, тому деякі з них відмовляються постачати визначені чинними контрактами обсяги газу. Залишкових обсягів газу на ПТР, закуплених за попередніми договорами, достатньо для забезпечення роботи ГТС тільки до 24 червня.

"Укртрансгаз" підкреслює, що фінансову ситуацію компанії з кожним місяцем погіршують економічно необґрунтовані тимчасові тарифи для оператора ГТС, які НКРЕКП затвердила наприкінці 2018 року і які дозволяють своєчасно розраховуватися за закупівлю газу на ПТР в обсязі до 60% від необхідного річного рівня.

Другою причиною в компанії називають проблему несанкціонованого відбору газу з ГТС, у результаті чого борг за послуги балансування учасників ринку в період з 2016-го по лютий 2019 року перевищив 35 млрд гривень, з яких 91% становить заборгованість облгазів.

"Укртрансгаз" підкреслює, що після переходу газового ринку на добове балансування з 1 березня 2019 року ситуація суттєво не змінилася. "Оператори газорозподільних мереж продовжують незаконно відбирати газ із ГТС, у тому числі для власних виробничо-технологічних витрат і не розраховуються. За період березня-квітня 2019 року заборгованість операторів ГРС зросла ще на 2,5 млрд гривень", - ідеться в релізі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram