ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" не отримував від "Газпрому" пропозицій про мирову угоду, - Вітренко

Україні потрібно готуватися до припинення транзиту.

"Нафтогаз" не отримував від "Газпрому" пропозицій про мирову угоду, - Вітренко
Фото: zn.ua

НАК "Нафтогаз України" поки що не отримував ніяких пропозицій від російського "Газпрому" про мирову угоду.

Про це заявив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко, коментуючи слова міністра енергетики РФ Олександра Новака про пропозицію "Газпрому" підписати мирову угоду.

"Якщо отримаємо, ми їх уважно розглянемо", - заявив Вітренко, припустивши, що мова може йти про неприйнятні для української компанії умови.

"Хоча, швидше за все, Олександр Новак мав на увазі "мирову угоду" в розумінні, вже озвученому Олексієм Міллером, главою "Газпрому": "Нафтогаз" і "Газпром" домовляться, що рішення попередніх арбітражів щодо наших контрактів на постачання і транзит газу не будуть застосовуватися", - написав виконавчий директор "Нафтогазу" на своїй сторінці у Facebook.

Він пояснив, що такий варіант передбачає добровільну відмову України від 2,8 млрд доларів і повернення держави в статус боржника - "за положенням контракту "бери або плати" (понад 80 млрд доларів до кінця 2019 року) і за газ, відібраний у 2014- 2015 роках (близько 4 млрд доларів)".

"І це все заради продовження поточного контракту на транзит, на який, в інтерпретації "Газпрому", ми повинні погодитися всупереч рішенню арбітражу і який не містить жодних зобов'язань "Газпрому" щодо обсягів транзиту. Тобто як тільки "Газпром" добудує "Північний потік - 2" і "Турецький потік", він припинить транзит через Україну, і ми з цього контракту не будемо отримувати гроші", - додав Юрій Вітренко.

Виконавчий директор НАК висловив переконання, що в таких умовах Україна повинна "готуватися до припинення транзиту з 2020 року, при цьому через міжнародний арбітраж отримуючи за це компенсацію".

Раніше в четвер Новак на зустрічі із заступником голови Єврокомісії Марошем Шефчовичем в Москві нагадав, що, на думку Росії, Стокгольмський арбітраж прийняв дискримінаційні рішення: для контракту на транзит газу врахували зобов'язання "транспортуй або плати", а для контракту на постачання газу - "бери або плати" - не врахували. "Газпром" подав апеляцію у Шведський суд.

Нагадаємо, раніше глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сказав, що Росія має технічну можливість з початку наступного року не використовувати українську ГТС для транспортування газу в Європу.

Транзитний контракт України з російським "Газпромом" було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення 31 січня 2019 російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram