ГоловнаЕкономікаДержава

Через тіньові схеми бюджет недоотримує 280 млрд грн, - експерт

А через недовіру до правоохоронної і судової систем в Україну не йдуть інвестиції.

Через тіньові схеми бюджет недоотримує 280 млрд грн, - експерт
Михаил Лев
Фото: Макс Требухов

Прогрес в економіці неможливий без виведення з тіні фінансових схем - за найскромнішими підрахунками, бюджет через це втрачає понад 280 млрд гривень щорічно. Про це заявив Михайло Лев, юрист, голова правління ГО «Центр політико-правових досліджень» під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Ми можемо не винаходити нову складну економіку, а підняти те, що в нас зараз розкрадається - мільярди гривень внутрішнього ресурсу. Ми аналізували цифри: тільки від контрабанди і порушення митних правил український бюджет втрачає 110 млрд гривень щорічно, від офшорних схем - 65 млрд, ухилення від сплати податків у фінансовому секторі - 35 млрд, тіньовий ринок оренди землі - 40 млрд, схеми з мінімізації сплати ПДВ (конверт-центри) - 20 млрд, контрафакт - 10 млрд. Якщо тільки ці схеми вивести з тіні і наповнити ними бюджет - це вже 280 млрд", - сказав юрист.

З іншого боку, зовнішній ресурс - інвестиції, які повинні надходити в Україну, з огляду на її потенціал, але, на жаль, не надходять, вважає експерт.

"У 2018 році в українську економіку надійшло 2,6 млрд доларів прямих інвестицій. Це мізерно мало. Чому ж інвестиції не йдуть в Україну? Згідно з останніми дослідженнями, які проводила компанія Dragon Сapital, основна причина не у військовому конфлікті, а у відсутності довіри до правоохоронної і судової системи. Тобто зараз команда Зеленського повинна сконцентрувати всі свої зусилля на реальному реформуванні саме цих галузей", - вважає Михайло Лев.

У проведенні реформ, на думку експерта, Зеленському могло б допомогти створення експертно-правової ради при президенті, куди, як вважає юрист, необхідно запросити колишніх міністрів, заступників міністрів, суддів, досвідчених конституціоналістів та інших фахівців з доброю репутацією, які не претендували б на посади, а допомагали б своїм досвідом і консультаціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram