ГоловнаЕкономікаФінанси

Заступник голови АП: Україна може запустити нову програму з МВФ наприкінці року

"Ми зараз дійсно почали думати над новою програмою з МВФ на 3-4 роки".

Заступник голови АП: Україна може запустити нову програму з МВФ наприкінці року
Алексей Гончарук
Фото: ForUm

Україна працює над підготовкою до можливого запуску наприкінці 2019 року нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом на 3-4 роки.

Про це розповів заступник голови Адміністрації Президента Олексій Гончарук в інтерв'ю "НВ. Бизнес".

"Ми зараз дійсно почали думати над новою програмою з МВФ на 3-4 роки, щоб можна було запустити її наприкінці року, якщо для цього з'являться необхідні умови... У ній ми спробуємо закласти структурні реформи, які за ці роки виведуть країну на якісно інший рівень", - розповів заступник голови АП.

Гончарук зазначив, що для нової програми є добрі стартові умови: протягом останніх 14 кварталів економіка стабільно, хоч і не стрімко, зростає, спостерігається прийнятний рівень інфляції і зростання резервів, а також поліпшення показників у рейтингу Doing Business.

Гончарук підкреслив, що зобов'язання України в рамках програми МВФ слід виконати, щоб виправдати довіру з боку не тільки Фонду, а й усіх системних інвесторів.

"Щоб Україна була прогнозованою для партнерів країною, яка співпрацює з міжнародними інститутами, якій довіряють. Для цього необхідно виконувати взяті на себе зобов'язання, а не розробляти екзотичні сценарії", - сказав він.

"Щодо співпраці з МВФ, то для нас вона є вкрай важливою як для країни. У нас досить тривалі відносини з Фондом, і в нас є зобов'язання перед ним, як і перед багатьма іншими міжнародними партнерами. Належне виконання цих зобов'язань є актуальним для України, і це навіть не питання грошей - тут більше йдеться про довіру. Тому за тим, як ми співпрацюємо з Фондом, спостерігають усі без винятку системні інвестори у світі", - додав заступник голови АП.

Нагадаємо, 19 грудня 2018 року була затверджена нова програма співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) надано відразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми у 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, проте поїхала без рекомендацій для виділення чергового траншу. Голова місії МВФ Рон ван Роден заявив, що місія готова повернутися до Києва після парламентських виборів і після формування нового уряду.

28 травня місія зустрілася з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив намір України продовжити співпрацю з Фондом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram