ГоловнаЕкономікаДержава

Реконструкція Бортницької станції аерації подорожчала вдвічі - до 38,7 млрд гривень

Роботи виконуватимуть за японські гроші.

Реконструкція Бортницької станції аерації подорожчала вдвічі - до 38,7 млрд гривень
Фото: helpkiev.org

Кабінет Міністрів на засіданні в середу схвалив збільшення вартості робіт з реконструкції споруд очищення стічних каналізаційних вод і будівництва технологічної лінії обробки та утилізації осадів Бортницької станції аерації на 19,4 млрд гривень - до 38,7 млрд гривень.

У супровідних документах до розпорядження сказано, що проект розроблено Київміськадміністрацією за пропозицією "Київводоканалу".

Враховано проектно-технічні рішення, запропоновані консорціумом японських компаній (експертної групи Японського агентства міжнародної співпраці JICA) на етапі проектування.

Однією з умов залучення для реалізації проекту кредитних ресурсів японського уряду в обсязі 108 млрд єн є застосування під час реконструкції японських технологій і обладнання.

Відзначено, що реалізація проекту не потребує додаткових витрат держбюджету.

Бортницька станція аерації - єдина очисна споруда стічних вод Києва та прилеглих міст і селищ. На станції проходять очищення всі побутові стічні води, а також стоки промислових підприємств. Основні споруди та обладнання станції, побудованої ще за часів СРСР, уже давно зношені і не відповідають нинішнім стандартам очищення.

У 2015 році Україна підписала кредитну угоду з Агентством міжнародної співпраці Японії (JICA) на 108,193 млрд єн (близько 970 млн доларів США) для реконструкції Бортницької станції. Кредит виділено на 40 років під 0,1% річних з пільговим періодом 10 років на оплату тіла кредиту.

Передбачений термін реалізації проекту реконструкції Бортницької станції аерації - 6 років.

У березні 2019 року "Київводоканал" оголосив тендер на реконструкцію БСА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram