ГоловнаЕкономікаДержава

"Укренерго" попередило про ризик неконтрольованого зростання цін на електроенергію

Більш ніж 75% виробництва всієї електроенергії припадає на двох учасників ринку.

"Укренерго" попередило про ризик неконтрольованого зростання цін на електроенергію
Фото: kp.ua

Держпідприємство "Укренерго" скерувало до Верховної Ради і Кабінету міністрів лист, в якому попереджає про ризик неконтрольованого зростання ціни на електроенергію в разі запуску вільного ринку енергії з 1 липня.

Про це йдеться в листі за підписом керівника "Укренерго" Всеволода Ковальчука та голови наглядової ради держпідприємства Шевки Аджунера, яке опублікував у Facebook нардеп Сергій Лещенко.

"Здорожчання електроенергії для побутових споживачів на 50% автоматично спричинить здорожчання: тарифів на холодну воду на 20%; на гарячу воду на 5%; тепла на 2,5%; на проїзд в електротранспорті на 10%", - пише Лещенко.

Згідно з документом, "Укренерго" пов'язує ризик зростання ціни на електроенергію з високою концентрацією ринкової влади, оскільки більш ніж 75% виробництва всієї електроенергії припадає на двох учасників ринку - ДП "НАЕК "Енергоатом" і групи компаній ДТЕК Ріната Ахметова.

Однією з головних загроз в компанії також називають питання нарощування заборгованості після запуску роздрібного сегменту нового ринку з 1 січня 2019 року. Так, постачальник "останньої надії" ДПЗД "Укрінтеренерго" вже накопичив 700 млн грн заборгованості за чотири місяці роботи.

"Укренерго" також стурбоване якістю даних комерційного обліку електроенергії. Оператори систем розподілу (обленерго) повинні здійснювати його на щоденній основі згідно з пунктом 68 ст. 7 закону "Про ринок електричної енергії". Однак наразі цього не відбувається.

"Коректний розмір небалансу постачальника може бути розрахований тільки через 90 днів у зв'язку з технологічною неготовністю операторів систем розподілу. Наприклад, досі відбувається коригування ДП "Енергоринок" даних обліку за січень 2019 року. Відповідно є суттєвий ризик того, що постачальники збанкрутують до того, як будуть отримані дані комерційного обліку. На сьогодні обсяг таких некоректно розрахованих небалансів може становити 200 млн грн щодня", - зазначають в "Укренерго".

Нагадаємо, на липень 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок е/е". Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до повномасштабного конкурентного ринку, що передбачає двосторонні договори між виробниками і великими споживачами, введення балансуючого ринку, ринку "на добу наперед" і внутрішньодобового ринку.

Західні партнери, зокрема Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк, рекомендують відкласти впровадження нового ринку електричної енергії на обмежений період часу через неготовність важливих регуляторних норм та IT-систем.

Служба безпеки України раніше заявила про ризики дестабілізації Об'єднаної енергосистеми України з 1 липня, коли збираються запустити вільний ринок електричної енергії.

Сьогодні, 10 червня, президент Володимир Зеленський вніс у Раду законопроект №10376, яким пропонується відтермінувати запуск ринку електроенергії на рік - до 1 липня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram