ГоловнаЕкономікаБізнес

КСУ визнав неконституційним скасування права на повернення податку на землю за ділянки в зоні АТО

Рішення прийнято за скаргою Metro.

КСУ визнав неконституційним скасування права на повернення податку на землю за ділянки в зоні АТО
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд України визнав неконституційним скасування права на повернення податку на землю за ділянки в зоні АТО.

Рішення № 3-р (І) / 2019 було прийнято 5 червня за позовом ТОВ "Метро Кеш енд Кері Україна", яке в 2014-2016 роках сплачувало земельний податок за ділянку під луганським гіпермаркетом Metro. У 2017 році компанія попросила повернути сплачені суми податку на землю та орендної плати, але отримала відмову від податкових органів.

Не зумівши домогтися повернення грошей у судах, Metro подало конституційну скаргу.

За результатами її розгляду КСУ визнав неконституційними положення Податкового кодексу, згідно з якими нараховані та сплачені за період проведення АТО суми плати за земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території і/або території населених пунктів на лінії зіткнення, і/або території проведення АТО, що не підлягають поверненню на поточний рахунок платника податків, не направляються на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) за іншими податками, зборами, не повертаються в готівковій формі за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Конституційний Суд дійшов висновку, що скасування права на повернення платникам податків сум плати за землю, нарахованих і сплачених за період АТО, було обумовлене необхідністю досягнення суспільно значимої мети, однак законодавець діяв непослідовно і не дотримався балансу між публічними і приватними інтересами, а обраний ним спосіб не є пропорційним меті, яку переслідували.

Рішення Конституційного Суду є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram