ГоловнаЕкономікаБізнес

Туроператори Чорнобиля очікують значного приросту туристів і готують нові екскурсійні локації

Цього року потік туристів до Чорнобиля може збільшитися до 150 тис. осіб.

Туроператори Чорнобиля очікують значного приросту туристів і готують нові екскурсійні локації
Фото: Макс Требухов

У зв'язку з виходом міні-серіалу "Чорнобиль" потік туристів цьогоріч може збільшиться вдвічі, через що туроператори будуть розширювати маршрути і готуватимуть нові туристичні локації.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на коментарі директора Chornobyl Tour Ярослава Ємельяненка та голови підкомітету Верховної Ради з питань туризму, курортів і рекреації Ганни Романової.

"У цьому році ми розраховували вийти на 100-110 тис. туристів, з огляду на звичайне зростання попиту на чорнобильський туризм, тоді як минулого року було 70 тис. туристів. Але, зважаючи на вихід серіалу, можемо вийти на 150 тис. осіб", - сказав Ємельяненко.

90% туристів - іноземці, незважаючи на те, що вартість туру для громадян України в три-чотири рази дешевша.

На думку Ємельяненка, через специфіку теми Чорнобиля і складної підготовки гідів, кількість туроператорів-організаторів екскурсій у зону відчуження навряд чи зросте.

Голова підкомітету Верховної Ради з питань туризму, курортів і рекреації Ганна Романова зазначила, що на цей момент кількість заявок на такі екскурсії вже зросла на 30%.

"Але потрібно розуміти, що бум очікується трохи пізніше. Тільки вчора вийшла остання серія, багато хто ще не подивився серіал і потенційні охочі чекають на вдалий момент для відвідування України, вивчають можливості", - зазначила Романова.

Крім цього, якщо потік туристів настільки збільшиться, виникне проблема обмеженої пропускної спроможності контрольних пунктів Чорнобильської зони і завантаженості локацій.

Через це туроператори будуть розширювати маршрути, відкриватимуть нові контрольно-пропускні пункти і готуватимуть нові екскурсійні локації.

"Нам уже доводиться управляти групами, розводити по різних місцях, розширювати маршрути. З ростом обороту в терміновому порядку готуємо нових гідів, готуємо нові локації спільно з адміністрацією чорнобильської зони відчуження. Плануємо відкриття нових контрольно-пропускних пунктів для забезпечення в'їзду більшої кількості туристів. Ми також будуємо нові маршрути, в тому числі водний, на каяках, і в інші частини чорнобильської зони, які зараз закриті", - розповів Ярослав Ємельяненко.

Крім цього, спільно з управлінням туризму Київської міськдержадміністрації триває робота над створенням комплексних турів, що включають екскурсію по Києву, місцями зйомок серіалу.

Нагадаємо, міні-серіал "Чорнобиль" обійшов "Гру престолів" у рейтингу серіалів найбільшого сайту про кіно Internet Movie Database (IMDb).

"Чорнобиль" на першому місці з оцінкою 9,6 бала з 10. На другому місці - документальний серіал "Планета Земля 2" (9,5 бала), на третьому - серіал про Другу світову війну "Брати по зброї" (9,4 бала).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram