ГоловнаЕкономікаБізнес

"Оператор ГТС" розпочав свою діяльність у тестовому режимі

Анбандлінг вийшов на фінішну пряму.

"Оператор ГТС" розпочав свою діяльність у тестовому режимі
Фото: EPA/UPG

"Укртрансгаз" з 1 червня передав функції технічної експлуатації газотранспортної системи створеній ним філії "Оператор ГТС". Раніше їх виконували п'ять окремих філій УТГ.

Як сказано на сайті компанії, до філії "Оператор ГТС" перевели 12 тисяч співробітників, безпосередньо задіяних у процесі транспортування газу.

На цьому етапі відпрацьовують формат роботи майбутнього незалежного оператора як єдиної структури, тестують наявні управлінські та технологічні процеси.

Робота "Оператора ГТС" у форматі філії "Укртрансгазу" триватиме до початку липня.

З 1 липня розпочнеться переведення функцій технічної експлуатації українською газотранспортною системою в ТОВ "Оператор ГТС України", 100% "дочку" "Укртрансгазу". У компанію перейдуть усі співробітники, які забезпечують транспортування природного газу. Взаємодія між "Укртрансгазом" і ТОВ "ОГТСУ" буде відбуватися на основі укладеного "Договору про технічне обслуговування" (SLA).

З 1 січня 2020 року, після закінчення транзитного договору з "Газпромом", відбудеться вихід ТОВ "ОГТСУ" з групи "Нафтогаз", що стане останнім кроком анбандлінгу (відокремлення функції транспортування).

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 22 травня затвердив модель анбандлінгу OU (ownership unbundling) всупереч позиції "Нафтогазу", який наполягав на моделі ISO (independent system operator).

Анбандлінг, тобто відокремлення функції оператора газотранспортної системи, має відбутися з 1 січня 2020 року.

Запропонована Кабміном модель передбачає виведення як оператора, так і самої ГТС за межі групи "Нафтогаз". Модель ISO передбачає збереження ГТС у "Нафтогазі", тоді як незалежний оператор передається незалежному органу або стороні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram