ГоловнаЕкономікаДержава

Данилюк: більшість учасників наради в АП виступили за відтермінування енергоринку

"Але була і позиція, що потрібно готуватися до того, що він набере чинності".

Данилюк: більшість учасників наради в АП виступили за відтермінування енергоринку
Фото: Сергей Нужненко

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк заявив, що більшість учасників наради з питань енергетики в Адміністрації президента виступили за відтермінування нової моделі енергоринку.

Про це він розповів журналістам біля Адміністрації президента в п'ятницю, 31 травня.

"Більшість учасників засідання дійшли до того, що набуття чинності законом потрібно відкласти. І питання - робити це на три місяці, на дев'ять місяців чи на рік?" - розповів Данилюк.

За його словами, головними аргументами на користь відтермінування є неготовність системи розрахунків і очікуваний стрибок цін.

"Але була і позиція, що потрібно готуватися до того, що він набуде чинності. І тут не останню роль відіграє спроможність Верховної Ради розглянути зміни до цього закону, які його відтермінують. Чи сприйме Рада цей закон як пріоритетний, чи буде достатньо голосів? Це питання відкрите. Остаточну позицію формуватиме Кабінет міністрів", - сказав він.

Данилюк додав, що одне з перших засідань РНБО буде присвячено енергетиці і зокрема енергоринку.

Нагадаємо, на липень 2019 року в Україні запланований запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок е/е", ухваленого в квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до повномасштабного конкурентного ринку, що передбачає двосторонні договори між виробниками і великими споживачами, введення балансуючого ринку, ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку.

Західні партнери, зокрема Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк, рекомендують відкласти впровадження нового ринку електричної енергії на обмежений період часу через неготовність важливих регуляторних норм та IT-систем.

Служба безпеки України заявила про ризики дестабілізації Об'єднаної енергосистеми України з 1 липня, коли збираються запустити вільний ринок електричної енергії.

За деякими оцінками, після запуску ринку в Україні може різко зрости ціна на електроенергію для населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram