ГоловнаЕкономікаДержава

Антимонопольний комітет порушив справу за Роттердам +

Справа стосується дій НКРЕКП.

Антимонопольний комітет порушив справу за Роттердам +
Фото: www.rbc.ua

Антимонопольний комітет України порушив справу за дії Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) за формулою Роттердам +.

Держуповноважена АМКУ Марія Нижник ухвалила постанову про початок розгляду справи про антиконкурентні дії НКРЕКП, повідомляють Наші Гроші.

У постанові Нижник посилається на дані НАБУ, надані у квітні. Зокрема, бюро виявило ознаки негативних наслідків від дій Нацкомісії через упровадження формули Роттердам+ 2016 року. У НАБУ розцінили ці дії комісії як антиконкурентні.

За версією НАБУ, комісія протягом 2016-2017 років проводила розрахунок прогнозованої ОРЦ з порушенням алгоритму, вручну коригуючи прогнозовану оптово-ринкову ціну за попередній період. За певних умов це могло призвести до спотворення конкуренції на ринку.

Уповноважена АМКУ зазначила, що ці дії комісії матимуть більш негативний вплив на конкуренцію після запровадження повномасштабного ринку електроенергії.

Також у розпорядженні Нижник посилається на листи "Енергоатому", у яких компанія заявляла про утиск прав через дії НКРЕКП за формулою Роттердам +.

У квітні 2017 року НАБУ почало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП через «Роттердам +». При цьому НКРЕКП приховувала від НАБУ фактичні дані, які вводилися до формули для розрахунку вартості вугілля.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram