ГоловнаЕкономікаБізнес

Bihus.Info назвав топ-бенефіціарів "зеленого тарифу"

У трійці лідерів - китайці, Ахметов і Стурен.

Bihus.Info назвав топ-бенефіціарів "зеленого тарифу"
Фото: nerc.gov.ua

65% коштів, виплачених ДП "Енергоринок" за альтернативну енергію в 2018 році, пішли 10 бізнес-групам. Про це повідомляє Bihus.Info з посиланням на власні розрахунки, зроблені на підставі даних про платежі "Енергоринку".

У трійці торішніх лідерів - електростанції, які перейшли від братів Клюєвих китайській держкорпорації CNBM, холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, а також вітряні електростанції шведсько-українського бізнесмена Карла Стурена, йдеться в публікації.

За даними Міністерства енергетики, минулого року альтернативні електростанції отримали сумарно від "Енергоринку" 16,8 млрд грн. За підрахунками журналістів, 65% "зелених" грошей, або 11 млрд грн пішли десяти бізнес-групам, які розвивали найбільші проекти в "зеленій енергетиці" в 2018 році.

По 3 млрд грн за рік отримали за "зелену" енергію сонячні електростанції (СЕС), які за президентства Віктора Януковича розвивали близькі до нього брати Клюєви (Андрій, Михайло і Сергій), і альтернативні енергопроекти Ріната Ахметова (переважно за рахунок Ботієвської ВЕС).

У топ-10 торішніх бенефіціарів "зеленого" тарифу також увійшли вітряки українського бізнесмена зі шведськими коріннями Карла Стурена (1 млрд грн); СЕС бізнесменів Андрія Гордієнка і Сергія Хрипкова (до 1 млрд кожна); ВЕС нардепа Максима Єфімова (840 млн); ГЕС і СЕС екс-помічників депутата Олександра Домбровського (до 500 млн); сонячна станція в Болграді, яка, ймовірно, досі належить Клюєвим (до 500 млн); СЕС Олександра Репкіна (до 300 млн); гідро- та сонячні станції Юлії Льовочкіної і Ігоря Тинного (до 300 млн).

Нагадаємо, в квітні 2018 року "Укренерго" заявила, що в Україні до 2025 року необхідно збудувати 2,5 ГВт високоманеврених потужностей, які призначені для врівноваження денного графіка навантаження енергосистеми. Перші 500 МВт повинні з'явитися в системі вже з 2020 року.

Це пов'язано з активним будівництвом сонячних і вітряних електростанцій. За оцінками експертів, Об'єднана енергосистема України може прийняти ще до 3 тис. МВт нових потужностей СЕС і ВЕС без ризику розбалансування і серйозних змін у своїй структурі. Така встановлена потужність відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) може бути введена в експлуатацію в грудні 2019 року.

При цьому обсяг уже виданих технічних умов на приєднання нових потужностей ВДЕ до енергосистеми станом на весну 2018 року складав 7426 МВт (ВЕС - 4200 МВт, СЕС - 3226 МВт).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram