ГоловнаЕкономікаФінанси

ПриватБанк подав позов до Коломойського в США (оновлено)

Позов розгляне Канцелярський суд штату Делавер.

ПриватБанк подав позов до Коломойського в США (оновлено)
Фото: София Гаврилюк

Державний ПриватБанк подав позов проти колишнього акціонера фінансової установи Ігоря Коломойського в суд США.

Цю інформацію theBabel підтвердив прес-секретар ПриватБанку Олег Серга.

Позов подали в Канцелярський суд штату Делавер.

У ПриватБанку поки що не коментували деталі позову і пообіцяли оприлюднити найближчим часом.

На американському юридичному порталі Law360 йдеться, що позов стосується також іншого екс-акціонера ПриватБанку Геннадія Боголюбова та їх із Коломойським інвестиційних компаній. Звинувачення стосуються можливого відмивання мільярдів доларів через делаверські компанії, які купували підприємства і комерційну нерухомість у США.

Оновлення. Прес-служба ПриватБанку офіційно підтвердила подачу позову.

ПриватБанк повідомив, що його вимога стосується відшкодування збитків у розмірі декількох сотень мільйонів доларів США, яких, як вважає банк, він зазнав у результаті різних протиправних дій, скоєних проти нього його колишніми власниками, їх наближеними особами Мордехаєм Корфом, Хаімом Шошетом і Уріелом Лейбером, а також різними компаніями, зареєстрованими в США, в діяльності яких зазначені фізичні особи беруть і брали участь.

Підставою для позову до американського суду є низка схем, які мають ознаки шахрайства та які, як вважає ПриватБанк, були організовані Коломойським і Боголюбовим з метою заволодіння активами в США вартістю в сотні мільйонів доларів шляхом привласнення і легалізації надходжень від корпоративних кредитів, виданих ПриватБанком у період, коли він належав відповідачам.

Нагадаємо, навесні 2019 року держава програла Коломойському декілька позовів, пов'язаних із націоналізацією ПриватБанку.

Вона відбулася в грудні 2016 року. Уряд України націоналізував ПриватБанк за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів банку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Екс-власники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною. Коломойський говорив, що хоче отримати компенсацію в розмірі 2 млрд доларів за ПриватБанк.

На цей час сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях. У листопаді 2018 року Високий суд Лондона вирішив, що не має юрисдикції для розгляду позову ПриватБанку проти Коломойського і Боголюбова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram