ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін поклав спецзобов'язання на державні енергокомпанії, а на ДТЕК - ні

Ціни для населення будуть стримувати за рахунок держави.

Кабмін поклав спецзобов'язання на державні енергокомпанії, а на ДТЕК - ні
Фото: xaec.org.ua

Кабінет Міністрів 22 травня поклав спеціальні зобов'язання на "Енергоатом", "Укргідроенерго" і частково на "Укренерго", зобов'язавши їх продавати електроенергію населенню за цінами, нижчими за ринкові.

Про це повідомило агентство РБК-Україна з посиланням на одного з членів уряду.

"Ми ухвалили проекти постанови, якими уточнюється процедура анбандлінгу "Нафтогазу", а також ми затвердили всі ключові документи, необхідні для запуску нового ринку електроенергії і для роботи галузі загалом. Ідеться про покладання спеціальних зобов'язань на "Енергоатом", "Укргідроенерго" та частково на "Укренерго", про порядок проведення аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми контрактами, про порядок проведення конкурсу на введення нових генеруючих потужностей і інші", - сказав він на умовах анонімності.

Рішення були прийняті без обговорення.

Представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус у фейсбуці повідомив, що деякі з прийнятих рішень уряду містять дискримінаційні норми, які ставлять державні компанії в гірші умови, тоді як приватні енергетичні компанії отримують привілейоване становище.

Нардеп Сергій Лещенко, своєю чергою, прямо пише в фейсбуці, що холдинг Ахметова звільнили від навантаження компенсувати ціни на електрику для населення, а весь "тягар повісили на державні компанії".

Нагадаємо, такі самі спецзобов'язання покладені на "Нафтогаз України", який не може продавати газ дорожче за певну ціну.

Спецзобов'язання для енергокомпаній пов'язані з переходом України на нову модель ринку електроенергії. За деякими оцінками, ціни на електрику для населення з липня можуть збільшитися в 2-3 рази.

За даними АМКУ, в 2015-2017 роках частка "Енергоатому" на ринку енергогенерації коливалася в межах 54-57%, ДТЕК - 24-26%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram